Trianon és a magyarországi németek

2020-09-27 | Budaörs
A Heimatmuseumban elhangzott előadások a magyarországi németek szemszögéből elemezték a trianoni tragédiát. Majd azt követte a könyvbemutató és a kiállítás megnyitója.

Szeptember 19-én a Heimatmuseumban, a kertben a szaletli alatt került megrendezésre az idei német nyelvű történész konferencia, amelyen a látogatók (maszkban, megfelelő távolságban) „Trianon és a magyarországi németek” címmel 3 előadást és egy könyvbemutatót hallgattak meg, utána pedig egy fogadás, ebéd és kellemes beszélgetés vendégei lehettek a múzeumkertben, napos, kellemes időben.

 

  1. Prof. Dr Bradean-Ebinger Nelu (Corvinus) bevezetőjében a Trianon körüli politikai, gazdasági és társadalmi változásokról beszélt, valamint Bleyer Jakab munkásságáról. Ezután Dr. Gajdos-Frank Katalin (Jakob Bleyer Heimatmuseum) arról tartott előadást, milyen nehéz helyzetben voltak a magyarországi németek Trianon után, mennyi kérdés, döntés előtt álltak 25 éven keresztül, majd milyen szomorú vége lett ennek 1945. decemberben, amikor elűzetésükről döntött az akkori politika. Prof. Dr Tefner Zoltán (Corvinus) a Monarchia felbomlásának részleteit mutatta be előadásában, illetve kitért az erdélyi szászok helyzetére is. Azután Dr. Salamin András kutató mutatta be új könyvét, amely előző nap jött ki a nyomdából, a Mária Eichel/Makkosmária trilógia harmadik kötete, és a zarándokhely sorsát a kommunista korszakban mutatja be, naplók, állambiztonsági jelentéseken keresztül. Egy igazi unikum ez a kötet, amely a Heimatmuseumban megvásárolható.
    A konferencia alatt a látogatók (egyszerre max. 4 fő, maszkban) megtekinthették a múzeum előadójában felállított „Trianon 100” kiállítást.

Dr. Gajdos-Frank Katalin

 

Megosztás