Tudósok állásfoglalása a klímavészhelyzetről

2019-11-08 | Közélet
Több mint 150 országból mintegy 11 ezer tudós írta alá azt a nagyszabású állásfoglalást, amely globális klímavészhelyzetet hirdet.

A negyven év tudományos adataira épülő elemzés készítői szerint a kormányok nem tesznek eleget a válság kezelése érdekében. „Mélyreható és hosszú távú változások nélkül a világ kimondhatatlan emberi szenvedésekkel néz szembe” – írják a tanulmányban.
A kutatók erkölcsi kötelességüknek tartják, hogy figyelmeztessenek a veszélyek mértékére. Mint írták, elegük van a klímakonferenciák és tanácskozások sorozatából, amelyek nem vezettek értelmes cselekedetekhez. A növekvő globális tüntetéseket reménykeltőknek nevezték. „Bátorít minket az aggodalmak globális fellobbanása, az, hogy a kormányok új politikákat fogalmaznak meg, a diákok sztrájkolnak, bírósági perek folynak és a polgárok helyi mozgalmai változásokat követelnek” – írták.
Mit lehet tenni?
A szakemberek megoldásokkal is előálltak, hat területet neveztek meg, ahol azonnali lépéseket tartanak szükségesnek a válság hatékony kezelésére.
Az energia-előállítás területén sürgetik, hogy a kormányok vessenek ki olyan nagy összegű adót a szénre, amely eltántorít a fosszilis üzemanyagok használatától. Felszólítanak a fosszilis üzemanyagokat előállító vállalatok állami támogatásainak beszüntetésére, a kőolaj és a földgáz felváltására megújuló energiákkal.
A kutatók annak a véleményüknek adnak hangot, hogy a rövid életű szennyező anyagok, mint a metán vagy a korom csökkentése által akár felére mérsékelhető a következő évtizedekben a rövid távú felmelegedés.
A szakemberek az erdőirtás leállítását, az erők, mezők és mangrove erdők helyreállítását sürgetik, mivel azok segítik a szén-dioxid elnyelését.
Úgy vélik, hogy szükség van az étrend jelentős megváltoztatására is, a növényi alapú étrendre való áttérésre és kevesebb állati termék fogyasztására. Az élelmiszerhulladék visszaszorítását is létfontosságúnak nevezik.
Sürgetik a szénüzemanyagokra alapuló gazdaságok átalakítását, és a GDP-növekedés, mint a gazdagságra való törekvés hajszolásától való elfordulást.
Felszólítottak a világ népesség-növekedésének stabilizálására, emlékeztetve arra, hogy az manapság napi 200 ezer fővel gyarapodik.
Elismerték ugyanakkor, hogy történt előrehaladás egyes területeken, például jelentősen nőtt a megújuló energiahasználat: egy évtized alatt a szél- és napenergia felhasználása 373 százalékkal, de az még így is eltörpül a fosszilis üzemanyagok használata mellett.
(Forrás: REUTERS)

Megosztás