Ügyes kis szerkezet vagy ördögi masina?

2019-10-28 | Budaörs
Ezt varrd össze! Német játékvarrógépek a 19-20. századból címmel kiállítás nyílt a Heimatmuseumban. A péntek délutáni megnyitón az érdeklődők megtöltötték a kiállítási termet.

Dr Gajdos-Frank Katalin , a múzeum vezetője örömét fejezte ki a szép számú közönség láttán. Elmondta, hogy a Múzeumok majálisán ismerkedett meg Tóth György gyűjtővel, aki 40 éve szerelmese ezeknek a kis masináknak. Csodálatos érzés lehet, ha valakinek a munkája a hobbija is egyben. Mindez megadatott Tóth úrnak, aki annak idején, a Műszaki Egyetemen végzett gépészmérnökként textiltechnológiai szakon. Igazi csodákat őriz budai otthonában.

A kiállítást Dr. Szulovszky János történész nyitotta meg. Ő még ahhoz a korosztályhoz tartozik, – mondta, – aki még látta a nagymamáját lábbal hajtós Singer varrógéppel dolgozni.  Boldog volt az a lány, aki egy varrógépet kapott a stafírungjába (hozományába).  A játék- varrógépek csak a módosabb családok számára volt elérhető. A gyermek is igényelte, bár a játék-varrógép kialakulása inkább a játékhoz kötődik, mintsem a konkrét használathoz.

Az 1880-as években így írtak a varrógépről: ördögi masina, vagy ügyes kis szerkezet „a vas varrónő egy lapos, fém külsejű eszköz,…”, Magyarországon csak „varró gépely”- ként emlegették

– Tizennyolc éves korom óta ez az életem – vallotta a gyűjtő, aki szükség szerint restaurálja, javítja is a 300 darabos gyűjteménye egyes darabjait.

Szerencsére, a felesége támogatta ebben a szenvedélyében.

A feltalálóknak, újítóknak köszönhetően hosszú fejlődési úton ment keresztül a varrógép a mai korszerű, többfunkciós villanygépig. Ebben a német ipar elöl járt. A varrógép volt az első, tartós fogyasztási cikk. 1929-ben már 45 ezer fő dolgozott a varrógép-iparban.

A válságos időkben sok családnak az utolsó mentsvára, megélhetési eszköze volt a varrógép.

A kiállítás gyermekek és felnőttek számára is érdekes. A gyerekek kipróbálhatják az ügyességüket a céllövöldei automatával. Ha eltalálják a célt, akkor a varrónő gyorsan varrni kezd.

s.k.

Megosztás