Vajon miénk lesz-e a dicsőség?

2020-03-18 | Budaörs
A Pulszky Társaság az Év Múzeuma díjat minden évben két kategóriában adja ki. Idén tizenhárom muzeális intézmény pályázatát fogadta el a bíráló bizottság. Köztük volt, és a második körbe is bekerült, a budaörsi Heimatmuseum, a Bleyer Jakabról elnevezett Helytörténeti Gyűjtemény.

A díjak átadására 2020. májusában, a Múzeumok Világnapjához kapcsolódó Múzeumok Majálisán kerülhet sor. A díjátadásig még sok víz fog lefolyni a Dunán, és bízunk abban, hogy addigra túl leszünk minden olyan kellemetlenségen, amit a koronavírus idézett elő mindannyiunk életében. És hogy minek köszönhető, hogy a szigorú szakmai zsűri az Év Múzeuma 2020 jelöltjei közé sorolta városunk egyik ékességét, a Heimatmuseumot? A múzeum igen gazdag kiállítási anyaggal rendelkezik, de eme elismerés várományosai legfőképpen azon intézmények lehetnek, amelyek megújulása, fejlesztése minden elismerést megérdemel.
A mi múzeumunk emellett még azzal is dicsekedhet, hogy a felújítással kapcsolatos tapasztalatait más múzeumok számára is elérhetővé tette. De arra is büszkék lehetünk, hogy két esztendővel ezelőtt ez az épület nyerte el az Év Tájháza elismerést.

Ez a mi kis kincsünk – amely a második világháború utáni kitelepitésekig egy sváb család tulajdona volt -, megalakulása óta sokszínű tevékenységet folytat. Maga a kiállítás, az egykori bútorok és tárgyak is ámulatba ejtőek és felkeltik minden korosztály érdeklődését, így nem csoda, hogy nem csak a budaörsi óvodás csoportok és általános iskolába járó gyerekek jönnek „háztűznézőbe”, hanem a közeli településekről, sőt az ország legkülönbözőbb szegletéből is érkeznek látogatók. Olykor még a doktori képzéséig eljutó egyetemi hallgatók is bekopogtatnak adatokat gyűjteni.
A járvány miatt a Múzeum egyelőre nem látogatható, de bízunk benne, hogy a zárlat feloldását követően városunk azon lakói, akik még nem látogattak el az épületbe – akár megkapjuk a rangos kitüntetést, akár nem – ellátogatnak majd a múzeumba. Fontosnak érezzük, hogy minden itt élő és Budaörsöt otthonának tartó állampolgár a saját szemével lássa és próbálja elképzelni, hogyan éltek a hétköznapokon, hogyan ünnepeltek, miként őrizték meg ősi hagyományaikat és nyelvüket azok a sváb családok, akiknek az elűzetettségig, több évszázadon át, Budaörsön volt az otthonuk. Itt, helyben arról is tájékozódhatnak, hogy milyen kiállítások, mikor, milyen tudományos előadások, szabadegyetemi szemináriumok és gyerekeknek szóló vidám események történnek a falak között.

(A Pulszky Társaság (ez a Magyar Múzeumi Egyesület neve) alapította az Év Múzeuma díjat. A társaság múzeumi szakembereket tömörítő civil szervezet, amely a múzeumok megőrzéséért és emeléséért tevékenykedik. Véleményt formál a múzeumügy egészét érintő kérdésekben, kezdeményezője, véleményezője az átfogó múzeumi fejlesztéseknek, és díjazásaival a kiemelkedő szakmai teljesítményeket is elismeri.)
R. V.

Megosztás