Választások 2019 – Fontos tudnivalók a német nemzetiség részére

2019-09-25 | Közélet
2019. október 13-án választjuk meg a települési, megyei, illetve fővárosi német nemzetiségi önkormányzatok, valamint a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata képviselőtestületeit.

Az a választópolgár, aki már regisztrált, vagy aki legkésőbb 2019. szeptember 27-éig kéri felvételét a német nemzetiségi választói névjegyzékbe, a települési nemzetiségi önkormányzatok esetében 3 vagy 5 jelöltre (Budaörsön 5 jelöltre), a megyei, illetve fővárosi testületek esetében területi listára, az országos önkormányzat kapcsán pedig országos német listára szavazhat. A Magyarországi Németek Országos Önkormányzata Közgyűlésének 47 tagját egységes lista alapján választjuk meg.

Budaörsi német nemzetiségi képviselő jelöltek

Budaörsi Helyi Választási Bizottsága – az általa sorsolt sorrendben – 8 főt: Michelberger Katalint, Gajdos-Frank Katalint, Gallai Gergely Emánuelt, dr. Róth Henriket, Michelberger Mátyást, Boros Györgyöt, Till Zsoltot és Boróczki-Pittler Máriát az ÉMNÖSZ (Észak-magyarországi Német Önkormányzatok Szövetsége, Egyesület) jelölő szervezet német települési nemzetiségi képviselő jelöltjeként nyilvántartásba vette Budaörs településen a nemzetiségi önkormányzati képviselők 2019. október 13. napjára kitűzött választásán. Itt – a települési német nemzetiségi önkormányzat esetében – 5 jelöltre szavazhat a választópolgár.

A választás menete

A helyi és a nemzetiségi önkormányzati választásokra egyidejűleg kerül sor. A választópolgár valamennyi szavazatát ugyanazon szavazóhelyiségben adhatja le. FIGYELEM: A német nemzetiségi választás szavazólapjai ZÖLD színűek. Fontos, hogy a leadott szavazat csak abban az esetben lesz érvényes, ha a ZÖLD szavazólapokat a ZÖLD borítékba tesszük, és azt gondosan lezárjuk. Ennek elmulasztása esetén a voks érvénytelen. A szavazatok 6.00 és 19.00 óra között adhatók le a postai úton megküldött értesítésben megjelölt szavazókörben.

Budaörs Német Nemzetiségi Önkormányzat jelenlegi – októberben leköszönő – képviselő testülete az idei Oktoberfesten a Heimatmuseumban leköszönt és lehetőséget biztosított az októberi nemzetiségi választásokon induló 8 képviselőjelöltnek a bemutatására/bemutatkozására.

BNNÖ

Megosztás