Városunk díszpolgára: Rost Andrea

2020-09-13 | Budaörs
Budapesten született 1962-ben. Zenei tanulmányait a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán végezte .Még főiskolás, amikor a budapesti Operaház ösztöndíjasaként elénekelte Gulyás Dénes rendezésében Júlia szerepét Gounod: Rómeó és Júlia című operájában.

1989-ben végzett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán és még ebben az évben megnyerte a Mirjam Helin énekversenyt Helsinkiben.

1991-től a bécsi Staatsoper magánénekese, ahol az összes fontos szerepében megismerhette a bécsi közönség. Zerlina, Rosina, Adina, Pamina, Susanna, Gilda, Lucia és Violetta szerepeiben aratott nagy sikereket.

1994-ben a Milánói Scalaban, a Rigoletto bemutatóján átütő nemzetközi sikert aratott, azóta a Scala állandó, visszatérő vendége. 1995-ben a Scala évadnyitó Varázsfuvola premierjén már ünnepelt sztárként lépett színpadra. Milánóban Mozart Figaro házasságának Susannája, majd Verdi Traviatájának Violettája követte a sort.

Plácido Domingóval.

A Salzburgi Ünnepi Játékokon is számos produkcióban lépett a közönség elé. Donizetti: Elisabetta újkori világpremierjén játszotta a címszerepet a Covent Gardenban.

Amerikai karrierje Chichago-ban kezdődött, majd 1996-ban debütált a Szerelmi bájital Adina szerepében a Metropolitan színpadán. Énekelt még Washington-ban és Los Angelesben is.

Pályafutása során számos díjat is elismerést kapott, amelyek közül kiemelkedik a Liszt-díj, Örökös Tag a Halhatatlanok Társulatában, Érdemes Művész, Prima Primissima Díj, Kossuth-díj, Bartók Béla-emlékdíj.

Számos CD és DVD felvételen működött közre. Az új műfajok iránti nyitottsága jegyében pedig nemrégiben több hangoskönyvhöz kölcsönözte beszédhangját.

Az utóbbi időben sok változás történt az életében, elengedte a múltat, és elköltözött budaörsi otthonából, ahol 33 évig lakott.

Budaörs  Önkormányzata 2011-ben díszpolgári díjat adományozott számára, ezzel a sikeres életútját kívánta a városvezetés elismerni.

s.k.

Megosztás