VIVART Farsangi koncert a Városháza dísztermében

2020-02-17 | Közélet
Hosszú évek hagyománya hogy ilyenkor farsang idején a Városháza Dísztermében ünnepi farsangi koncertre kerül sor, melyet a VIVART Sinfonietta zenekar hoz el számunkra minden évben.  Az idén is telt ház fogadta a zenekart és nagyra becsült karnagyát  Török Gézát, aki az idén is szenzációs repertoárral készült a koncertre.

Az idei farsangi koncertet Wittinghoff Tamás polgármester nyitotta meg. Köszöntőjében a farsangra utalt,amely vízkereszttől hamvazó szerdáig tart s amelyet vidámsággal, mulatozással ünnepeltek őseink is. Az ő hagyományaikon felnőve mi is az utódok ezt tesszük.

Igazi századelő hangulat uralkodott a zenére éhes közönséggel telt díszteremben, amikor is felcsendült Fučík: A gladiátorok bevonulása. Majd ezt követte Ifj. Johann Strauss: Kincskeringője, mely sokunknak ismerősen hangzik. Ki ne ismerné a Josef Strauss Gondtalanul nevet viselő polkáját, mely ellenkező híresztelések ellenére nem lengyel muzsika, hanem cseh ország szülötte. Ezen mindenki csodálkozik, mondta Tóth Anna a VIVART művészeti vezetője, aki mindvégig felkonferálta a soron következő zeneszámokat hozzáfűzve keletkezésükről feljegyzett anekdotát, vagy a szigorúan tudományos ismereteket, bővítve ezzel szerény zenei tudásunkat.

Mondanom sem kell, hogy hatalmas tapsvihar jutalmazta Kálmán Imre Cirkuszhercegnő operettjéből Egy drága szempár szólóját, melyet Kovácsházi István adott elő. Ugyancsak Kálmán Imre A csárdáskirálynő operettjéből Az asszony összetör melyet Rálik Szilvia énekelt, ragyogóan! Itt meg kell említenem a művésznő csodálatos toalettjét, mely feltétlen kelléke egy operettnek azért, hogy elbűvölje nemcsak a hangjával, hanem a küllemével is a hallgatóságot. A tapsvihar elültével következett ifj. Johann Strauss Klipp-klapp galoppja, majd utána Josef Strauss Tűzálló polkája.

Ezek után következett Kálmán Imre : A csárdáskirálynő – Emlékszel rám (duett) operettje melyet Rálik Szilvia és Kovácsházi István adott elő A közönség óriási tapsviharral jutalmazta az énekeseket.

Az igazi farsangi hangulat megteremtéséért következtek a szebbnél szebb vérpezsdítő polkák úgy mint Ifj. Johann Strauss: Terefere – polka

Ifj. Johann Strauss: Furioso – polka majd  Kálmán Imre : A csárdáskirálynő – Sylvia belépője következett Rálik Szilvia előadásában  Majd  Ifj. Johann Strauss: Egyiptomi indulója után

Kálmán Imre : Marica grófnő – Hej, cigány! Kovácsházi István előadásában

De a keringők sem maradhattak ki a műsorból, hiszen a Strauss dinasztia a keringők királyai is egyben. Ifj. Johann Strauss: Császárkeringő és Josef Strauss: Szférák zenéje – keringője majd újra :

Ifj. Johann Strauss: Vadászaton – polka

Huszka: Erzsébet – Délibábos Hortobágyon (duett)

Ifj. Johann Strauss: Mennydörgés és villámlás – polka

Id. Johann Strauss: Sóhaj – galopp

Végezetül :

Id. Johann Strauss: Radetzky indulója hangzott el.

Rendkívül fegyelmezett, tökéletes összhangban játszó zenekart hallhattunk. Karnagyuk Török Géza már nem először bizonyította rátermettségét, csodálatos zenei tudását és kedves humorát, amit ezen az estén is kamatoztatott.

A három és félórás műsort egy szünet szakította meg, mely jól jött a zenészeknek és a nézőknek egyaránt.Ugyanis a díszterem  rosszul légkondicionált. Nekünk nézőknek is nagyon melegünk volt, de vajon a zenészek hogy bírták ugyanezt a fülledt klímát?  De hagyjuk a kritikát, hiszen ezt leszámítva nagyszabású csodálatos este volt. Hatalmas élményt adó. A zene azt mondják mindenkié, amely kisimítja a ráncokat és boldoggá teszi a lelket, legalább egy két röpke órára a koncert idejére.

Köszönjük!

 

Major Edit

 

 

 

 

 

 

 

Megosztás