Vízkorlátozás fenyeget - de mire használjuk el a legtöbbet?

2022-07-23 | Közélet
Magas a vízfogyasztás az agglomerációban. Nagyjából a harmadát WC-öblítésre (33%) és tisztálkodásra (38%) folyatjuk el. Gyakoriak a csőtörések is.

Nemrég több Pest megyei településen is vízhiány lépett fel. A probléma fő forrása az aszály mellett az agglomerációba költöző lakosság magasabb vízfogyasztása. Egy átlagos háztartásban azonban a víz csupán 2%-át használják fogyasztásra, harmada a vécé öblítésére megy el.

Ahogy a Magyar Víziközmű Szövetségtől (MaVíz) megtudtuk, hasonló vízhiányra korábban nem volt példa az országban, a probléma az utóbbi években jelentkezett. A fent említettek mellett a fejlesztésre szoruló vízhálózatnak köszönhetően a csőtörés is gyakran okoz gondot: országos szinten évente közel 140 milliárd liter víz szivárog el hálózati veszteségként, illetve folyik el a rendszerből csőtörések miatt. Összehasonlításképp: a Balaton vize körülbelül 1800 milliárd liter, azaz minden évben egytized Balatonnyi víz vész kárba.

A jelenlegi helyzetben elengedhetetlen a tudatos gondolkodás és a mértékletesség, különben a lakosság egymás elől fogyasztja el a vizet, figyelmeztet a MaVíz. Az egy főre jutó napi vízfelhasználás hazánkban átlagosan 95 liter. Ennek mindössze 2%-át használjuk ivásra és főzésre, és 7%-át mosogatásra, nagyjából a harmadát pedig WC-öblítésre (33%) és tisztálkodásra (38%), ismertették az adatokat. Megdöbbentő számok, a jó hír viszont, hogy egy kis odafigyeléssel csökkenthetjük őket!

Rengeteg víz vész kárba, ha csöpög a csap
A legegyszerűbb tisztálkodási szokásainkat megváltoztatni: fürdés helyett zuhanyozzunk, fogmosás, szappanozás, borotválkozás közben pedig zárjuk el a csapot.
A csöpögő csap sok háztartásban probléma, naponta 30-60 liter víz is elfolyhat emiatt – ez legalább 15-ször annyi, mint ahány liter vizet egy nap egy felnőtt ember iszik (illetve kellene innia).
Gondoskodjunk tehát a hibás csapok megjavításáról!

A mosó- és mosogatógépet csak teljes kapacitással indítsuk el, ami lényegesen kevesebb vizet használ el, mint ha kétszer félig töltenénk meg a gépet.

A ház körüli teendők végzésekor is legyünk körültekintőbbek. A kerti locsolást a kora reggeli vagy az esti órákra időzítsük, olyankor ugyanis hűvösebb van és kevesebb az elpárolgás, így kevesebb víz is elegendő lesz a növényeknek. Autómosáshoz pedig tömlő helyett vödröt használjunk – míg előbbi 250 litert használ fel, utóbbi csak 30-at.

A családi házak udvarának egyik visszaköszönő eleme (a trambulin mellett) a medence, annak megtöltéséhez viszont annyi víz kell, mint 320 nagy kólás palack. Amikor épp nem pancsol benne senki, érdemes letakarni, hogy a víz tiszta maradjon, sötétben ugyanis lassabban indul el az algásodás, ezáltal ritkábban kell benne vizet cserélni.

Az esővíz is kincset ér
A felhasznált vízmennyiség több mint felét esővízzel is helyettesíthetjük.

A MaVíz szerint már az jelentős lépés lenne, ha a WC-öblítést lehullott csapadékkal oldanánk meg, de locsolásra és autómosásra is használhatjuk azt.

A csapadékvíz felhasználásához egy elkülönített vezetékrendszert kell kiépíteni. Ha erre nincs lehetőségünk, akkor egy nagyobb méretű, fa vagy műanyag gyűjtőedényt is beszerezhetünk erre a célra – a fémből készült tárolóktól viszont óvakodjunk, mert káros anyagok oldódhatnak ki azokból. A kertes házban élők a tetőről is összegyűjthetik a csapadékvizet, ha az ereszcsatornából egy föld alatti tartályba vezetik el – ezzel a technikával egy közepes méretű házban élő négytagú család annyi vizet „szüretelhet”, amennyi bőven elegendő lesz a mosáshoz és a WC-öblítéshez. A harmadik opció egy kerti tó kialakítása, amelybe szintén gyűjteni tudjuk az esővizet.

A lágy vizet igénylő növényeknek viszont az esővíz – amennyiben nem szennyeződött erősen – kifejezetten előnyös, ugyanis ez a természetben előforduló leglágyabb víz. Ezzel szemben a kemény, meszes csapvízzel locsolva foltok jelenhetnek meg a növények levelén, emellett megnő a talaj sótartalma, ami pedig a gyökerek elhalását okozhatja.

A legnagyobb hőségben is lehet spórolni a vízzel

A nagy hőség és az ezt kísérő szárazság világszerte probléma, a megnövekedett vízfogyasztás miatt fellépő vízhiánnyal néznek szembe például Olaszországban, Portugáliában, Kanadában és az USA-ban is. Egy mexikói városban, Monterrey-ben több hétre víz nélkül maradtak az emberek, ezért napi hat órára korlátozták a víz használatát.

Veronában az ivóvízellátás érdekében augusztus végéig tilos a kertek és sportpályák öntözése, az autók és teraszok mosása, illetve a medencék és úszómedencék feltöltése, a veteményeskerteket pedig csak éjszaka szabad öntözni.

Egy másik olasz település, Castenaso fodrászainak pedig a polgármester megtiltotta, hogy kétszer is megmossák vendégeik haját. Nemrég az Egyesült Királyság legnagyobb vízszolgáltatója, az Affinity Water is megkongatta a vészharangokat, és a nem létfontosságú vízhasználat – mint a mosogatógép- és mosógéphasználat vagy a locsolás – mellőzésére kérte a lakosságot.

Angliában a közelmúltban a nagy hőség miatt a lakosság vízfogyasztása 50 millió literrel nőtt. A nagy melegben sokan bizonyára hideg vízzel hűtik magukat, ám ezt is lehet mértékkel tenni. A brit vízszolgáltató hideg zuhany helyett azt javasolja, töltsünk meg vízzel egy spray-s palackot, és azzal permetezzük magunkat.

Magyarország egyébként kifejezetten jó helyzetben van vízbázisait tekintve, és a Magyar Víziközmű Szövetség nem tartja elképzelhetőnek, hogy egész településeket érintő többnapos vízhiányok lépjenek fel. Viszont arra figyelmeztetnek, a szolgáltatók és az önkormányzatok locsolási korlátozások bevezetésével élhetnek a megelőzés érdekében. Emellett a vízhálózatok állapotának romlásával nagy eséllyel tovább fog növekedni a csőtörések elfordulása, és a tartós szárazság miatt is a vízszolgáltatás kiesésével számolhatunk.
Forrás: kepmas.hu

Megosztás