Wanderer - Závada Pál író újra kiadott budaörsi könyvéről

2021-02-22 | Budaörs
A vándor legtöbbször csak dünnyög, kacsintgat, talányosan mosolyog, amit mond, talán azt sem úgy mondta... "mi", akik nevében ez a könyv íródott, pedig évszázazodokon és budaörsi helyszíneken suhanunk át. Hol itt vagyunk, hol ott.

Vajon mi köti az írót Budaörshöz? Ki ez a Wanderer, a könyv címadó alakja, akiről már az első lapokon megtudjuk, hogy „maga soha nem fejtett ki véleményt, sem ilyesmiről, sem másról – szokásához híven hunyorítva intett csak türelemre, fejcsóválva elmosolyodott, megköszörülte torkát, aztán mégse mondott semmit.”

És kik azok a „mi”, akik nevében ez a költői, árnyalt hangulatokat idéző könyv íródott? Talán mi, budaörsiek? Az első ide telepedett sváb családoktól kezdve minden eddigi budaörsi lakos? Bár máig nem ér el a történet, ha egyáltalán történetnek lehet nevezni az ide-oda csapongó képzeletet: török idők, Zichy grófnő, budaörsi csata, kitelepítés, a hiányzó zsidó családok, a vége felé még a szovjet-magyar barátságról is szó esik – az 1956-os sortűz azonban kimaradt…

Van viszont virágszőnyeg, kápolnák, borospincék, a szép budaörsi lányok, menyecskék hajkurászása a szőlőskertekben,temetőben, három saját gyerekét iskolába kísérő káplán (!), gyümölcstermesztés, stb. Kis történetek, anekdoták bukkannak fel, sose tudni, ezek igazán megtörténtek vagy fantázia szüleményei – Wanderer csak nem egyenlő az íróval?

A költői képzelet erősen keveredik a valósággal,  a ma is körünkben élő német családok megtalálják saját és rokonaik nevét a könyvben, egyszerű felsorolásként is. De vajon miért adta Jézus szerepét a Budaörsi Passiót elindító Bató Géza tanítónak az író? A fia játszotta, László, aki színinövendék volt!

Talán többet megtudunk az író szándékairól, ha részt veszünk a Jókai Mór Művelődési Ház LiteRandiján a JMMH facebook-oldalán február 26-án este 18.45 órakor. Budaörs város vezetősége anyagilag támogatta a könyv megjelenését, amely 3500 forintért vásárolható meg.

SzK

 

Megosztás