Xántus János gazdag életútja

2019-11-17 | Budaörs
A téma és az előadó személye is érdekelhette a közönséget, mert szép számban eljöttek a Magyar Történelmi Szalon előadására a Művelődési Házba.

Xántus János halálának 125. évfordulója tiszteletére Dr. Kubassek János, a Magyar Földrajzi Múzeum igazgatója tartott vetítettképes előadást. A földrajztudós, etnográfus, író, utazó polihisztor személyéről nehéz rövid életrajzot összeállítani. Somogy vármegyei Csokonyán, háromgyerekes családban jött világra. Felsőbb iskoláit a győri bencés gimnáziumban, majd a pécsi ciszterci gimnáziumban végezte, ugyanitt tanult jogot. Az 1848–49-es forradalom és szabadságharchoz önkéntes nemzetőrként csatlakozott. Tűzmesterként vett részt a pákozdi csatában és huszár főhadnagyként Komárom védelmében is. Később Amerikába emigrál. Egy ideig Egyesült Államok mexikói konzulja volt. Később Ázsiába utazott, Celebesz, Borneó és Jáva szigetén hatalmas állattani, kulturális és antropológiai anyagot gyűjtött. Hat nyelven beszélt.

Magyarországra küldött gyűjtemények és beszámolók okán munkásságát egyre inkább elismerték, és ennek jeleként 1859-ben a Magyar Tudományos Akadémia  levelező tagjává választotta.

  1. augusztusában megnyithatta kapuit Magyarország első állatkertje. Igazgatója ekkor az alapítás eszméjének egyik úttörője, Xántus János lett.

Kubassek János összefoglalta a sokoldalú tudós eredményeit.  Munkásságával az ő korában még ismeretlen tájakat mutatott be. Hazaszeretete töretlen maradt, mindvégig hazájának akarta a javát szolgálni.  Az ifjúság példaképe is lehetne.

Az est végén számos kérdést intéztek a hallgatóság soraiból az előadóhoz, amire ő készségesen, nagy tudással válaszolt.

Már várjuk a következő előadást, ami már az adventi időszakban lesz, december 4-én, Mécs László költészetéről.

s.k.

Megosztás