Zászló és békeharang a Hősök terén

2023-06-14 | Budaörs
A magyar zászló és címer előtt tisztelegtek azzal az 1848 méteres, nemzeti színű, két méter széles zászlóval, amelyet ötödik alkalommal vittek végig az Andrássy úton június 4-én az Operától a Hősök teréig, ahol élő kokárdát formáztak. Az összetartozás napján a nemzeti zászló kiegészült egy 400 méteres székely zászlóval is, amely a téren körbeölelte a kokárdát, képviselve a külhoni magyarokat.

A Hősök tere felett a Szent Korona-ballon fogadta a zászlóvivőket. A résztvevők  a trianoni diktátum aláírásának időpontjában, megszólaltatták az összetartozás békeharangjait a mobiltelefonjukon. A kezdeményezéshez bárki csatlakozhatott, éljen magyarként bárhol a világban. Az idei trianoni harangok a béke megteremtéséért is szóltak, különös figyelemmel a békediktátum miatt Kárpátalján élő magyar nemzetrészre, akik az orosz–ukrán háborúban ontják vérüket. Az idei rendezvény védnöke Tőkés László püspök volt.

Egy budaörsi olvasónk mesélt az élményeiről:

-Mit lehet tudni erről az eseményről?

2018. óta kerül megrendezésre az 56 Lángja Alapítvány által szervezett felvonulás, ahol egy 1848 méter hosszú zászlót visz végig 1848 résztvevő a budapesti Andrássy úton a Hősök teréig.  Az emléknap célja felhívni a magyar emberek figyelmét a nemzeti összetartás fontosságára.

-Hogyan történt a szervezés?

A szervezők kiterjedt levelezőlistával rendelkeznek. Azon tájékoztatják a régi résztvevőket és az interneten toboroznak újakat. Mindenki kap egy regisztrációs számot.  A felvonulás hatalmas szervezést igényelt. Útvonal biztosítása, szereplők fellépése, stb.

-Hogyan zajlott az esemény?

Az Operánál gyülekeztünk.  A zászlóvivők kettes sorba felsorakoztak. Mindig jó hangulatban vonulunk, hiszen hasonló gondolkodású emberek társaságában, egy célért meneteltünk. Közben megcsodáltuk a különböző, hagyományőrző egyesületek tagjainak csodálatos öltözékét. Az erkélyekről, a járdáról integettek, számos külföldi turista fényképezett. Időről időre dalra is fakadtunk. „Kossuth Lajos azt üzente….” Aztán hazánk legszebb főterét körbejárva három körös óriás kokárdát kialakítva véget ért a menet és szépen összehajtották a zászlót.

-Mit jelentett neked az a vasárnap?

Először is, boldog vagyok, hogy ott lehettem. Nehéz elmondani, hogy micsoda felemelő látványt nyújt a 1800 méternél is hosszabb trikolór, amin ha végigtekintettünk, ott láttuk a tér szépséges szobrait, középen az oszlopon Gábriel arkangyalt. A műsor elején a Himnuszt, a végén a Székely Himnuszt és a Boldogasszony anyánk, egykori himnuszunkat énekeltük el. Bevallom, néha eleredt a könnyem és ezzel nem voltam egyedül.

s.k.

Megosztás