Závada Pál: A természetes fény

2021-03-06 | Budaörs
Závada Pál regényíró, a történeteinek papírra vetése közben él az írók azon jogával, hogy a hiteles történetekhez néha hozzágondol vagy elvesz vagy épp kitalál egy egy párbeszédet azért hogy még élőbbé tegye az eseményt.Megteheti hiszen az írói fantázia szabad és végtelen.

Még jóval a ránk  törő koronavírus előtti időkben Budaörs meghívott vendége volt Závada Pál.  Sokunk előtt ismert író, ha csak a Jadviga párnája című könyvére utalva feltételezem ezt,vagy ha legutóbb megjelent  Wanderer című könyvére gondolok,melyről a könyv kapcsán rendezett beszélgetést online nézhettük végig  Jókai Művelődési Ház jóvoltából.

A Természetes fény című könyvének budaörsi bemutatóján még 2014-ben egy beszélgetés kapcsán ismerhettük meg a mű keletkezésének apropóját mely egy kötetlen beszélgetés keretében vált lehetővé.Az író beszélgetőpartnere  Salamon Suba László volt. Akkor örömünkre még ott lehettünk a Jókai nézőterén és közvetlen fül tanúi lehettünk a feltett kérdéseknek és az arra adott válaszoknak.

Miért címe a könyvnek a természetes fény?- hangzott el az első kérdés, hiszen  a fény természetes, gondolnánk, pedig hát dehogy. Ha fotózunk például egy műteremben, a reflektorok világítanak, de akkor amikor még villany sem volt, csak a fényképész vakuja villant a felvételekkor, akkor bizony csak a természetes fény adta a világosságot.  S mi köze a fotózásnak Závada Pál könyvéhez? Nagyon is sok. A Tótkomlósról származó író természetes közegének szereplőiről készült fotók adták az ötletet ahhoz, hogy a könyv megíródjon. A könyvben életre keltett szereplők valaha Tótkomlóson élt férfiak és nők valós történetei úgy hogy, az író élve az írónak megadatott joggal, egy-egy szereplőt kitalált és beleágyazta az amúgy néha igaz, néha kitalált  történetbe.

A történet döntően a második világháborúban, egy kicsit előtte és utána játszódik. A szereplők javarészt Békés megyeiek, nők és férfiak, magyar magyarok, magyar szlovákok és magyar zsidók – ettől is függően veti őket a történet az öldöklés, a kényszermunka, a fogság vagy az áttelepülés közép- és kelet-európai helyszíneire. Eközben szeretnek és csalódnak, áldozattá vagy tettessé is válnak, elbeszélnek vagy fényképeznek, és vannak, akik nem térnek vissza többé. Eltelt hét évtized, az okokat és a miérteket elfelejtettük: könnyű szívvel nézegetünk retusált képeket. Ezekről a képekről mesél Závada Pál Természetes fény című regénye.

Tűnődtem, vajon mely réteget célozta meg mondanivalójával az író? Vajon a mai fiatalok kezükbe veszik-e a könyvet, ami a háború atrocitásairól, üldöztetésekről, deportálásokról szól? Vajon tanulnak-e, okulnak -e a könyvszereplőinek történeteiből vagy kezükbe sem veszik és ha mégis, sutba dobják azt? Éreznek e vajon szimpátiát, vagy szánalmat az örökre elhallgattatott társadalmi rétegek iránt? Ezekre a kérdésekre az est során Závada Pál sem tudott válaszolni. Mint elmondta, sokáig dédelgette a témát, mire nekifogott és megírta a Természetes fényt. Mikor tollat ragad egy író nem az a gondolata, hogy mennyien fogják olvasni a könyvét, hanem csupán a közlés vágya vezérli – mondta.

Lehetséges hogy az író álma  most vált  valóra,hiszen a filmszakma is nagy érdeklődéssel merítette a témát Závada Pál Természetes fény című regényéből és megszületett azonos címmel a film mely a napokban a  71. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon nagy sikerrel szerepelt. A  Nemzeti Film Intézet támogatásával magyar–lett–francia–német koprodukcióban, Závada Pál regénye alapján készült Természetes fény című első mozifilmjéért Nagy Dénes a film rendezője  mint magyar elsőfilmes,  elsőként elnyerte az Ezüst Medvét a Berlinálé történetében.

Vajon  mi lehet egy író legnagyobb célja az életben? Talán az hogy könyveiben közölt gondolatait mind többen fogadják el és értékeljék.Úgy tűnik ez a vágy most bizonyosan valóra vált, hiszen a könyv után a film is bemutatásra kerül Magyarországon.

Major Edit

 

Megosztás