A szomorú statisztika - Magyarország a halál dobogóin

2019-09-08 | Eger

„Világszerte átlagosan a szív- és érrendszeri megbetegedések a leggyakoribb halálokok a középkorú emberek körében. A leggazdagabb országokra azonban ez már nem igaz. Ott a rákbetegségek már kétszer olyan sok halálos áldozatot szednek, mint a szív- és érrendszeri betegségek” – állapították meg a szakértők.

Hazánk is azon országok csoportjához tartozik ahol a szív- és érrendszeri megbetegedések az elhalálozás legfőbb okai, sőt az únióban benne vagyunk az elsők között minden évben rendületlenül. Ezen felül ha magában csak az elhalálozások számát vesszük ahogy az alábbi 2016-os statisztika is mutatja: Magyarország mindig legelöl, az első 5 ország között szerepel.

100 000 főkénti 1 602 halálozással  Bulgária rendelkezett a  legmagasabb halálozási rátával az EU-ban 2016-ban. Ezt követte Latvia és Románia (mindkettő 1 476), ezt követte Litvánia (1 455) majd hazánk(1 425). (forrás: Eurostat).

A legnagyobb rizikófaktorok a magas vérnyomás és az egészségtelen táplálkozás

A végzetes kimenetelű szív- és érrendszeri megbetegedések legnagyobb rizikófaktorai között találjuk például a magas vérnyomást: ezen a téren a negyedikek vagyunk Európában, a magyar férfiak közel 35 százaléka, míg a nők 24 százaléka küzd ezzel a problémával. Emellett a helytelen táplálkozás és a magas koleszterinszint is nagyban közrejátszhat az ilyen jellegű betegségek kialakulásában.

A megelőzés érdekében fokozottan érdemes odafigyelni a tudatos táplálkozásra: csökkentsük a telített zsírok fogyasztását és a koleszterinbevitelt, és fogyasszunk minél több omega-3 zsírsavban gazdag ételt.

Fontos megemlíteni ezentúl egy másik olyan halálokot amely ugyan kis részét teszi ki az évi elhalálozásnak, de mégis sokkal magasabb mint a legtöbb országnál. Amikor magyarországról illetve magyarország kiemelkedően magas elhalálozási rátájáról beszélünk mindig megszokták említeni, ha ebből nem találták volna ki, segítek: Öngyilkosság

1990 és 2013 közt az egész Európai Unióban nálunk volt a legnagyobb a csökkenés, persze volt min javítani. A legendásan sok öngyilkosságot elkövető magyarok így is a 3-4. hely környékén vannak az EU-ban, de világszinten már javult a helyzetünk, és kikerültünk az első tízből.

Többségében továbbra is a férfiak érintettek, tavaly háromszor annyian követtek el öngyilkosságot, mint nők.

Területileg is bőven vannak különbségek, százezer lakosra vetítve Csongrád és Bács-Kiskun megyében történt a legtöbb öngyilkosság (25), Komárom-Esztergomban pedig a legkevesebb (9,4). Az élmezőnyben ott van még Jász-Nagykun-Szolnok megye, Tolna és Hajdú-Bihar is. Az ország nyugati részén, például Vas megyében és Győr-Moson-Sopronban viszont sokkal kevesebben lesznek öngyilkosok.

 Heves megye sajnos az élmezőnyhöz sorolható: százezer lakosra 17,6 öngyilkosság jutott 2018-ban.

Megmérték azt is, milyen módszert választanak a legtöbben. Továbbra is fulladásos esetből van a legtöbb (62 százalék), ide tartozik az akasztás, a vízbefulladás és a gáz miatti fulladás is.

 

(Ha Ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116 123 ingyenes lelki elsősegély-számot.)

(egyéb források: vg.hu)

 

Megosztás