Átnevezhetik az Érsekkertet

2019-01-18 | Közélet
A Városképi és Környezetvédelmi Bizottság január 21-én hoz döntést az Érsekkert átnevezésérõl. A kert új neve Szmrecsányi Lajos-kert (Érsekkert) lenne. A javaslatot, amit Dr. Ternyák Csaba érsek úr tett, amit három nyelvész vagy történész fog véleményezni.

Az Egrinapok.hu így írt az átnevezésrõl:

 

Kezdve azzal, hogy történelmileg sem indokolt a névcsere. Ahogy az elõterjesztésben is írják, az Érsekkert történetében egészen sokan szerepelnek: “A püspöki díszkertet Erdõdy Gábor püspök vadaskertjébõl létesítette Barkóczy Ferenc püspök. (…) Eszterházy Károly püspök 1769-ben kõkerítéssel vetette körbe, majd Pyrker János érsek 1841-ben javíttatta a kertfalat.” Ebbõl kiindulva az Erdõdy-kert, a Barkóczy-kert és az Eszterházy-kert is indokoltabb lenne, hiszen, ha õk nincsenek, Érsekkert sincs. Az Érsekkert elnevezés amellett, hogy jól cseng, jelenleg egyben le is fedi a park történelmét.

Szmrecsányi Lajos kaphat szobrot a parkban, a Múzsák ligete mintájára nevezhetnek el róla egy kertrészt, akár még a legimpozánsabbat, a szökõkút környékét is, de, hogy az egész park ezt a nevet viselje, az elmondhatatlanul rossz ötlet. Izgatottan várjuk a város döntését az elõterjesztésrõl.

Megosztás