Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Ikarus-napot rendeznek a Belvárosban

2019.05.28. @ 15:00 - 18:00

A Szent István Király Múzeum és a Magyar Mûszaki és Közlekedési Múzeum közös kiállításban emlékezik meg az egyik egykor volt legnagyobb hazai iparvállalat, az Ikarus Karosszéria és Jármûgyár múltjáról. A május 28-i, keddi megnyitóhoz kapcsolódóan a Belvárosban több régi Ikarus-modell megcsodálható lesz majd.
Az IKARUS – A BUSZ címmel közös kiállítást rendez Székesfehérváron a Szent István Király Múzeum és a Magyar Mûszaki és Közlekedési Múzeum. A kiállítás különlegessége, hogy nemcsak az Országzászló téri múzeumépület falain belül, képeken láthatjuk az egykori közlekedési eszközöket, hanem élõben, a maguk valójában is.

Budapestrõl muzeális jármûvekbõl összeállított Ikarus-konvoj érkezik kedden 15 óra után az Országzászló térre és környékére, amelyhez két, helyi tulajdonos által üzemeltetett ,régi Ikarus-busz is csatlakozik.

A jármûvek minden érdeklõdõt nyitott ajtókkal várnak, mindenki felszállhat az egykori Ikarus-buszokra. A szervezõk mindenkit arra biztatnak, hogy sétáljon holnap a Belvárosban, mutassa meg gyermekeinek-unokáinak is az egykor itt gyártott és a közösségi közlekedésben használt veterán Ikarus-buszokat.

Az Országzászló téri kiállítóhelyen július 21-ig nyitva tartó tárlat a hazai busz- és jármûipar történetében különleges helyet elfoglaló, legendás Ikarus-típusok és a székesfehérvári Általános Mechanikai Gépgyár történtét mutatja be, és külön hangsúlyt kap az itt gyártott autóbuszok története. Az 1960-as évekre a világ legnagyobb autóbuszgyárává elõlépõ vállalat históriája fotók, plakátok, film, Ikarusos relikviák és makettek segítségével elevenedik meg.

A tárlaton bepillantunk a gyártósorokon folyó munkába, a legsikeresebb típusok tervezésének folyamatába, és az üzemi életbe.

OKK Fehérvár

Details

Date:
2019.05.28.
Time:
15:00 - 18:00