Napelem park épül Kisbéren

2019-04-05 | Helyi közélet
Kisbér határában az önkormányzat által biztosított 2,4 hektáros területen napelem park építése kezdõdött, melyben 2100 áramtermelõ egységet helyeznek el - ismertette a település polgármestere csütörtökön sajtótájékoztatón.

Sinkovicz Zoltán  elmondta, a város 25 évre adta bérbe a területet az MVM Csoport megújuló energiatermeléssel foglalkozó tagvállalatának, a társaság tevékenysége után iparûzési adót is fizet az önkormányzatnak. Az erõmû a tervek szerint 2019 végén kezdi meg kereskedelmi üzemét.

    Czunyiné Bertalan Judit, a térség országgyûlési képviselõje hozzátette, a kisbéri beruházás egy nagyobb projekt része. Az MVM összesen 21 darab, 0,5 megawatt beépített teljesítményt nem meghaladó fotovoltaikus kiserõmûvet épít az E.ON Észak-dunántúli Áramhálózati Zrt. területén.

    Az erõmûvek összesen átlagosan évente 13,2 gigawattóra villamos energia termelésére lesznek képesek. Ez a mennyiség több mint 5000 háztartás éves villamosenergia-szükségletét fedezheti amellett, hogy éves szinten közel 13 000 tonnával csökkenhet az ország szén-dioxid kibocsátása.

    A Nyugat-Dunántúl és Közép-Dunántúl régiókat érintõ projekt teljes beruházási összköltsége megközelíti a 6 milliárd forintot, a költség egyharmadát uniós források, kétharmadát a magyar költségvetés fedezi.

-MTI-

A címlapkép illusztráció!

Megosztás