Romantika? Családi program? - Kisvasutak télen-nyáron!

2019-01-03 | Magazin
SZERET hangulatos erdei KISVASÚTON utazni? Talán nem is gondolja, milyen sok van ezekbõl Magyarországon. Ne hagyja ki! - Egyik hangulatosabb, mint a másik!

Mindenekelõtt megjegyzem:

 

A – legalábbis egyik – kedvenc útvonalam (bár ez nem kisvonat) a Zirc – Gyõr közötti vasútvonal egy rövidebb része, a Zirc-Vinye közötti szakasz számos alagúttal. A vonat hol a hegytetõn, hol a hegyoldalban, sziklák között, máskor pedig a Cuha völgyében halad. És azok a kis állomások…

 

Megérkezéskor pedig a mesés Cuha völgye, a patakkal, forrással, barlanggal, hangulatos étteremmel –   Ráadásul közel van ! Aki még nem járt arra, bátran ajánlom !

 

 

 

http://www.vasutallomasok.hu/kepek/p0017/p0017561.jpg

 

(a Cuha-völgyi vasút a Bakonyban)

 

 

 

fotó:Nagy Pál

 

 

De nézzük a kisvasutakat:

Kisvonaton 

Hazánkban 21 mûködõ kisvasút várja, hogy elinduljon velük az erdei kalandok világába. Egyedülálló élményt nyújthat egy zakatoló kisvonat padján ülve érezni az erdõ illatát, közelebbrõl szemügyre venni a réten legelészõ szarvasokat, õzeket, vagy a lelkesen egymást kergetõ nyulakat. 

Az erdei vasutak korábban erdõgazdálkodási célból épültek, de az utóbbi 2-3 évtizedben teljes funkcióváltás történt: ma már kizárólag személyforgalmat bonyolítanak, s utazni rajtuk különleges élmény minden évszakban.

 


Az ország különbözõ régióiban változatos terepviszonyok és helyi érdekességek, szolgáltatások színesítik a  kisvasutak kínálatát.

 

 

 

Csömödéri Erdei Vasút

 

Útvonal: Lenti – Csömödér – Kistolmács


Pályahossz: 32 km

 

A göcseji táj egyik különlegessége az erdei vasúthálózat, a személyszállító vonatok 32 km hosszan kötik össze a térség kirándulóhelyeit. Lentibõl kiindulva gyönyörködni lehet a zajdai erdõkben, a csömödéri horgásztóban, valamint a vasútvonalhoz számtalan kerékpáros és „bakancsos" turistaútvonal is csatlakozik és a közelben található a budafai arborétum is. A vonatokat egyes hétvégéken az "Ábel" gõzös továbbítja.


www.zalaerdo.hu

 

 

 

Nagycenki Múzeumvasút

 

Útvonal: Fertõdoboz – Barátság – Kastély (Nagycenk)


Pályahossz: 3,6 km

 

A nagycenki Széchenyi kastély közelében 1972-ben épült meg a Közlekedési Múzeum 760 mm nyomtávolságú, gõzüzemû múzeumvasútja, a SZÉCHENYI MÚZEUMVASÚT. Bár a századeleji hangulatú múzeumvasút vonala mindössze 3600 m hosszú, mind a fiatal, mind a felnõtt "vasútbarátok" körében nagy népszerûségnek örvend. A vonatokat az egyes hétvégéken az "András" gõzös továbbítja.


www.gysev.hu

 

 

 

 

Balatonfenyvesi Gazdasági Vasút

 

Útvonal: Balatonfenyves – Központi fõmajor – Somogyszentpál


Pályahossz: 13 km

 

Ez a vasút hazánk utolsó gazdasági vasútja – az  egykoron több ezer kilométer hosszban a Kárpát-medencét behálózó hálózatból. A kisvasút több vonalból állt, ma már csak a 13 kilométeres somogyszentpáli szakasz használható, melyen az év minden napján közlekednek a vonatok.


http://www.mav-start.hu/kisvonat

 

 

 

Almamelléki Erdei Vasút

 

Útvonal: Almamellék – Sasrét


Pályahossz: 8 km

 

Az ország egyik legkeskenyebb nyomtávú kisvasútját, a „zselici csühögõt" 1901-ben Báró Biedermann Rezsõ építtette. A vonat 8 km hosszú pályán közlekedik Almamellék és a Zselic festõi szépségû tája Sasrét között. A pálya nyomvonalát halastó, õsbükkös, vadászkastély, erdei iskola és tanösvények szegélyezik, s a közelben található az ibafai Pipamúzeum is.


www.mecsekerdo.hu

 

 

Gemenci Erdei Vasút

 

Útvonal: Pörböly – Gemenc – Keselyûs – Bárányfok


Pályahossz: 30 km

 

Európa legnagyobb összefüggõ síkvidéki ártéri erdejében kanyarog 30 km hosszan a Gemenci Erdei Vasút vonala. A kisvonatos természetjárás Gemencen kiegészíthetõ lovasfogatozással, evezéssel, kerékpározással, gyalogtúrával, túravezetéssel, ill. csoportkíséréssel, vagy sétahajózással is. A vonatokat egyes hétvégéken a "Rezét" gõzös továbbítja.


www.gemenczrt.hu

 

 

 

Kaszói Erdei Vasút

 

Útvonal: Kaszópuszta – Baláta-tó (- Szenta)


Pályahossz: 8 km

 

 

fotó:Nagy Pál

 

A Somogy megyei kisvasutak sorában a legfiatalabb a Belsõ-Somogy legnagyobb összefüggõ erdõtömbjében, a kaszói erdõben mûködõ erdei vasút. 
A teljes hosszában erdõben futó vasútvonal csodálatos tájon halad át, fõ látnivalója a Baláta-tó lápvilága.


www.kaszort.hu

 

 

 

Mesztegnyõi Erdei Vasút

 

Útvonal: Mesztegnyõ – Felsõkak


Pályahossz: 9 km

 

A Mesztegnyõi Erdei Vasút Magyarország egyik leghangulatosabb kisvasútja, a Balaton partjától mindössze harminc kilométerre. Bár nem kifejezetten hegyi pálya, vonala nagyrészt erdõben vagy tavak mellett halad.


www.sefag.hu

 

 

 

 

http://www.iranymagyarorszag.hu/kepek/kep/nagy/302295c1.jpg

 

(a fotón: Mesztegnyõi kisvasút)

 

 

 

Pécs – Mecseki Kisvasút

 

Útvonal: A vidámpark és az állatkert között közlekedik


Pályahossz: 570 m

 

A Mecseki Kisvasút az ország legrövidebb kisvasútja. A Mecseki Kultúrpark állatkertje és vidámparkja között közlekedik 570 m hosszú vonalon. A pálya végig erdõben halad, a kialakításakor külön figyelmet forditottak a minél ívesebb, kanyargósabb vonalvezetésre, így az út jóval hosszabbnak tûnik.


mecsekikisvasut.extra.hu

 

 

 

Széchenyi-hegyi Gyermekvasút

 

Útvonal: Hûvösvölgy – Jánoshegy – Csillebérc – Normafa – 
Széchenyi-hegy


Pályahossz: 11,2 km

 

www.gyermekvasut.hu

 

A Gyermekvasút igazi különlegesség, a lüktetõ 2 milliós fõváros egyik közlekedési látványossága a város budai „zöld szívében", a II. és XII. kerületben. 
A vonal Széchenyi-hegy és Hûvösvölgy állomásokat köti össze. A pálya 11,2 km hosszú, a vonat 235 m szintkülönbséget küzd le. Ezt a távot a szerelvények 20 km/h sebességgel 40-45 perc alatt teszik meg.

 

 

 

Kemence Múzeumvasút

 

Útvonal: Kemence – Godóvár – Feketevölgy – (Hajagos)


Pályahossz: 4 km 
(Hajagosig 8 km)

 

 

A Kemencei Erdei Múzeumvasút a Börzsöny északi részén található, Magyarország egyetlen, kizárólag önkéntes munkával mûködtetett kisvasútja. Technikai különlegessége, a személyszállító kisvasutak körében ritkaságnak számító 600 mm nyomtáv és az ún. görpályás vonalvezetése. A kemencei végállomáson vasúttörténeti gyûjtemény található.


www.kisvasut.hu

 

 

 

Királyréti Erdei Vasút

 

Útvonal: Kismaros – Morgó – Szokolya – Paphegy – Királyrét


Pályahossz: 12 km

 

Magyarország legrégebbi erdei vasútjainak egyike a 2013-ban 120 éves Királyréti Erdei Vasút, mely az egykor 
200 km-t meghaladó börzsönyi kisvasúthálózat egyik fennmaradt vonala. A vonat a Börzsöny legnagyobb medencéjének vizeit összegyûjtõ Morgó patak völgyében halad a duna-parti Kismarostól Szokolya községen át Királyrétig, amely a legszebb börzsönyi túrák kiváló kiinduló helye. Királyréten a hajtányozást is kipróbálhatjuk. A vonatokat egyes hétvégéken a "Morgó" gõzös továbbítja.


www.kisvasut-kiralyret.hu

 

 

 

Szobi Erdei Vasút

 

Útvonal: Szob – Máriakút – 
Márianosztra


Pályahossz: 7 km

 

Budapesttõl mindössze hatvan kilométerre várja az utasokat a Szob és Márianosztra között található nemrég újjáépült kisvasút. A vonalat 1912-ben építették a márianosztrai kõbányában található andezit kõzet szállítására.


www.kisvasut.hu


borzsonykisvasut.uw.hu

 

 

 

Nagybörzsönyi Erdei Vasút

 

Útvonal: Nagyirtás – Nagy
börzsöny


Pályahossz: 8 km

 

A Nagybörzsönyi Kisvasút különleges vonalvezetésû hegyi vasút, Magyarország egyetlen csúcsfordítós vasútvonala. Jelenleg 8 km hosszan kanyarog Nagybörzsönytõl-Nagyirtásig.


www.kisvasut-kiralyret.hu


 

 

Felsõtárkányi Erdei Vasút

 

Útvonal: Felsõtárkány – Stimeczház


Pályahossz: 5 km

 

A Felsõtárkányi Állami Erdei Vasút a Bükk-hegységben található, Egertõl északra. A kisvasút vonala mellett vadaskert, végállomásánál pedig egy hangulatos tanösvény található. A végállomástól indulva 3 km-es sétával elérhetõ a Vöröskõ-völgy végén gejzírszerûen felszínre törõ, idõszakosan mûködõ Vöröskõ-forrás.

 

www.egererdo.hu

 

 

 

Gyöngyös Mátravasút

 

Útvonal: Gyöngyös – Mátrafüred, Gyöngyös – Lajosháza – Szalajkaház


Pályahossz: 18 km

 

A fõvárostól egyórányi autózásra található kisvasút két vonalon szállítja az utasokat: az egyenes irányú, mátrafüredi vonal a jóféle borszõlõkkel beültetett kertek mellett halad, kékestetõi panorámával. A másik vonal a város végén a patak folyását követve  balra ágazik ki északnyugati irányban Lajosháza-Szalajkaház felé. A vonatokat egyes hétvégéken a "Gyöngyi"gõzös továbbítja.


www.egererdo.hu

 

 

 

Lillafüredi Erdei Vasút

 

Útvonal: Miskolc – Papírgyár – Lillafüred – Garadna


Pályahossz: 13 km

 

A lillafüredi hazánk egyik legszebb vonalvezetésû kisvasútja, valódi hegyi pálya; vonala meredek hegyoldalakon, különleges völgyhidakon, alagutakon vezet keresztül. Itt közlekedik a világ elsõ keskenynyomközû hibrid mozdonya. Városi környezetbõl indulva, a Diósgyõri Vár közelébõl juthatunk el vonataival számos látványossághoz: lillafüredi Palotaszállóhoz, vízesésekhez, barlangokhoz, a Garadna völgyben a Hámori-tó partján kanyarogva az újmassai õskohóhoz, és számos gyalogos túra kiindulópontjára. Elõre egyedileg meghírdetett napokon külön vonat közlekedik a kisvasút mellékvonalán is Ortástetõig.


www.eszakerdo.hu

 

 

 

 

(fotón: a Lillafüredi Erdei Vasút)

 

 

 

Pálházi Erdei Vasút

 

Útvonal: Pálháza – Kõkapu – 
Rostalló


Pályahossz: 10 km

 

A Pálházi Állami Erdei Vasút Pálháza községbõl Rostalló végállomásig közlekedik a rendkívül látogatott Kemence-patak völgyében. Kõkapu állomásnál tanösvény és erdei pihenõ várja a vasutazókat.


www.eszakerdo.hu

 

 

 

Szilvásváradi Erdei Vasút

 

Útvonal: Szilvásvárad – Lovaspálya – Szalajka – Fatelep – 
Szalajka–Fátyolvízesés


Pályahossz: 3,6 km

 

A kisvasút nyomvonala a festõi szépségû Szalajka völgyben vezet a lovas pályától a Fátyolvízeséséig. Nem csak a legmeredekebb vonalvezetésû hazai kisvasút, de egyben a legforgalmasabb is. A csodás útvonalon a kisvasút megáll a Szalajka-Halastónál, ahol az Erdészeti Múzeum is található.


www.egererdo.hu

 

 

 

Hortobágy-halastavi kisvasút

 

Útvonal: Hortobágy – Kondástó


Pályahossz: 5 km

 

A hortobágyi Öreg-tavi kisvasút évtizedeken át a vonala mellett elterülõ halastavakat szolgálta ki; a szerelvényekkel vitték be a haleledelt, és hordták ki a kifogott halakat. A 2000 hektáros központi tóegység a Hortobágyi Nemzeti Park megalakulása óta védett. Különösen értékes az itt fészkelõ és átvonuló madárvilág, amelynek megismerését a kisvasút végállomásán jól kiépítettbemutatási infrastruktúra segíti.


www.hnp.hu

 

 

 

Debrecen – Zsuzsi Erdei Vasút

 

Útvonal: Debrecen-fatelep – 
Csereerdõ – Sámsoni út – 
Hármashegyalja


Pályahossz: 17 km

 

Az ország legrégebbi, Debrecen város kezdeményezésére 1882-ben épült keskenynyomtávú vasútja, a napjainkban is április elejétõl október végéig menetrend szerint közlekedõ, Zsuzsi Erdei Vasút. Csodás tájakra „kalauzolja" a kirándulni, pihenni, kikapcsolódni vágyókat.


zsuzsivasut.hu

 

 

 

Debrecen, vidámpark

 

Pályahossz: 1100 m

 

A vonat a vidámpark nyitva tartásának megfelelõen üzemel, igény szerint indul. A vonatból az erdõ területén elhelyezett kifutóban láthatóak dámszarvasok 
és tevék, de érdekes látvány, egyfajta „idõutazóként" elhaladni a vidámpark játékai mellett is.


www.zoodebrecen.hu               

 

 

(forrás:http://zold.itthon.hu/kisvasutak-magyarorszagon)

 

 

Vál-Völgyi Kisvasút

 

http://www.valvolgyikisvasut.hu/kezdolap

 

 

 

Megosztás