Tárkány: megbánta tettét a barátját részegen agyonverõ férfi

2019-07-10 | Magazin
(Korábbi kép - Fotó:police.hu) A férfi csaknem egy liter pálinka elfogyasztása után verte halálra barátját, akihez végül õ hívta ki a mentõket is. A bíróság a tettét megbánó férfit 4 év börtönbüntetésre ítélte.

Az elsõrendû vádlott és a néhai sértett régóta jó barátok voltak, szinte családtagként tekintettek egymásra, sok idõt töltöttek együtt. A sértett gyakran fogyasztott nagy mennyiségû alkoholt, aminek hatására a környezetében lévõkbe ok nélkül belekötött.
 

2018. április 1-jén a sértett és az elsõrendû vádlott együtt szereltek egy homokfutót a sértett tárkányi lakóhelyén. Ebéd után elkezdtek inni, fejenként 0,5-0,5 dl házi pálinkát fogyasztottak el, késõbb megkérték a sértett testvérét, hogy vigye el õket Bábolnára, hogy további házi pálinkát vásároljanak, ebbõl az elsõrendû vádlott és a sértett  további 2-2 dl-t fogyasztott el. Este áthívták magukhoz a másodrendû vádlottat – a sértett unokatestvérét –, akibe a megérkezése után a sértett többször is belekötött, amiért kevés idõt töltött vele és az elsõrendû vádlottal. Az elsõrendû vádlott megpróbálta csitítani a sértettet, ami miatt szóváltásba keveredtek, birkózni kezdtek. 
 

A sértett lenyugodott, majd ismét a másodrendû vádlottat kezdte szidalmazni és provokálta, hogy üsse meg. A másodrendû vádlott nem ütötte meg a sértettet, a sértett azonban egy alkalommal megütötte a másodrendû vádlottat. Az elsõrendû vádlott azt mondta a sértettnek, üsse meg õt, amilyen erõsen tudja. A sértett így tett, az elsõrendû erre ököllel legalább 10 alkalommal megütötte a sértett arcát, fejét. Az ütések közben az elsõrendû vádlott azt kiabálta „mondtam, hogy úgy üssél meg, hogy ne tudjak utána visszaütni”. Amikor a másodrendû vádlott látta, hogy a sértett nagyon rosszul van, kérte az elsõrendû vádlottat, hogy hagyja abba, de õ még egy alkalommal megütötte a sértett fejét.

A már eszméletlen sértettet a két vádlott kihúzta az udvarra, hogy a hordónál megmosdassák, majd visszahúzták a szobába. A vádlottak a mûhelybe mentek, majd a szobába visszatérve úgy látták, hogy már nem folyik vér a sértett orrából és a levegõt is tisztábban veszi, így a másodrendû vádlott hazament, az elsõrendû vádlott pedig feltette az ágyra a sértettet. Az elsõrendû vádlott másnap hajnalban felébredt és be akarta takarni a sértettet, ekkor vette észre, hogy a lába hideg, amibõl arra következtetett, hogy meghalt. Az elsõrendû vádlott sírva átrohant az édesanyja lakrészébe, hogy hívjon mentõt, de a kiérkezésükkor már csak a sértett halálát tudták megállapítani.
 

A Tatabányai Törvényszéken 2019. július 10-én megtartott elõkészítõ ülésen a bûnösségét beismerõ elsõrendû vádlottat a bíróság halált okozó testi sértés bûntette miatt 4 év börtönbüntetésre ítélte és 4 évre eltiltotta a közügyektõl, a másodrendû vádlottat pedig segítségnyújtás elmulasztásának vétsége miatt két év próbára bocsátotta. A vádlottak az utolsó szó jogán elmondták, hogy nagyon megbánták tettüket.
 

Az ítélet jogerõs.

A Tatabányai Törvényszék Sajtóosztály közleménye

Az ügyrõl korábban itt számoltunk be:

https://www.minalunk.hu/kisber/index.php?n=5&tartalom_id=40201&area=544&kulcsszo=t%E1rk%E1ny

Megosztás