Vádat emeltek a Bakonysárkány és Aka közötti halálos vadászbaleset ügyében

2019-05-29 | Magazin
(Fotó:police.hu) A Komáromi Járási Ügyészség halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt emelt vádat egy olasz állampolgár ellen, aki a vadászati szabályokat megszegve Bakonysárkány és Aka között, Kecskepusztán lévõ erdõben egyik vadásztársát lelõtte, a másik vadásztársa életét és testi épségét pedig közvetlen veszélynek tette ki.

A vádlott és két vadásztársa, köztük a sértett 2017. november 24. napján az esti órákban vadászaton vettek részt Bakonysárkány és Aka között, Kecskepusztán lévõ erdõben. A vadászatra sötétben, párás, ködös idõben került sor. A vádlott és vadászati segítõje, valamint a sértett is a 12/a. jelû körzetben kezdte meg a vadászatot. A vádlott és segítõje az egyik vadászlesen, míg a sértett tõlük 650 méter távolságra lévõ vadászlesen tartózkodott.
 

A vadászat befejezése elõtt a vádlott és segítõje anélkül, hogy a vádlott errõl vadásztársait tájékoztatta volna, cserkelõ vadászatra indult, elhagyták a vadászlest úgy, hogy a vádlott fegyvere csõre töltött, felhúzott, tûzkész állapotban maradt. A cserkelõ vadászat során a vádlott mindvégig 1-1,5 méter távolságra a segítõje mögött haladt. Amikor ahhoz a vadászleshez értek, ahol a sértett tartózkodott, a vádlott megállt, a lõfegyverét a lõbotra helyezte, és ahogyan belenézett a fegyver hõkamerás távcsövébe, megbotlott, az ujja hozzáért a ravaszhoz, melynek következtében a fegyverbõl lövés leadása történt. A vádlott lövése a tõle 91 méter távolságra lévõ vadászlesen tartózkodó sértettet találta el, aki a lövés következtében szerzett sérülései miatt a helyszínen életét vesztette. A vádlott segítõje ekkor is a vádlott elõtt, a közelében tartózkodott, így az õ élete és testi épsége is közvetlen veszélynek volt kitéve.
 

A vádlott a vadászat során megszegte a vad védelmérõl, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról szóló 1996. évi LV. törvény végrehajtásának szabályairól 79/2004. (V. 4.) FVM rendelet 72. § (2) és (3) bekezdésében foglaltakat, mely szerint a töltött vadászlõfegyver a vállon vagy kézben tartva, a csõtorkolattal felfelé hordható, a vadászlõfegyvert csak a lövés elõtt szabad tûzkész állapotba helyezni, valamint a vadászlõfegyvert magasleslétra használata elõtt ki kell üríteni, a vadászat alkalmával a leshelyet vagy lõállást az elõzetesen megbeszélt idõpontig vagy a vadászat befejezésének jelzéséig nem szabad elhagyni.
 

Az ügyészség a vádlottat az új Be. szabályai szerint határozattal távollévõ terheltté nyilvánította és a vádiratban indítványt tett arra, hogy a járásbíróság a tárgyalást a vádlott távollétében tartsa meg, tekintettel arra, hogy a vádlott 2018. március 28. napján a házi õrizet szabályait megszegve a házi õrizet helyeként kijelölt magyarországi ingatlant engedély nélkül elhagyva Olaszországba távozott, jelenleg az állandó bejelentett olaszországi lakóhelyén tartózkodik és hazautazását követõen az eljárási cselekményeken már nem jelent meg.
 

Az ügyészség a vádiratban indítványt tett arra, hogy a járásbíróság a büntetlen elõéletû vádlottal szemben 3 év középmértéknél alacsonyabb, végrehajtásában próbaidõre felfüggesztett, fogház fokozatú szabadságvesztést szabjon ki, valamint a vádlottat a vadász foglalkozás gyakorlásától hosszabb idõre tiltsa el, a lefoglalt lõfegyvert, repesz lövedéket, valamint a lõbotot pedig elkobozni rendelje.
 

A rendõrség által kiadott sajtóhír a következõ oldalon olvasható: http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/bunugyek/vadaszat-soran-lotte-le-a-tarsat#4

Az Ügyészség sajtóközleménye

 

Megosztás