Vádemelés a 81-es úton, Kerételekinél balesetet okozó gépjármûvezetõ ellen

2019-05-08 | Magazin
(Fotó:police.hu) A Tatabányai Járási Ügyészség maradandó fogyatékosságot eredményezõ közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt emelt vádat azzal az elkövetõvel szemben, aki 2017.  május 30-án egy jármûszerelvénnyel nem biztosított elsõbbséget egy motorosnak.

A vádlott 2017. május 30-án 18 óra 23 perckor a 81. számú fõúton, Kisbér felõl Gyõr irányába vezetett egy jármûszerelvényt. Amikor a 8221. számú útra kívánt kanyarodni, a 81. számú fõút 54+371-es km szelvényében, 15-20 km/h sebességre lassított és megkezdte a manõverét. A balra kanyarodása során azonban nem gyõzõdött meg a manõver biztonságos befejezéséhez szükséges távolságról, ezért késõn észlelte – egy, a vádlott elõtt haladó jármûszerelvény takaró hatása miatt – a Gyõr felõl Kisbér irányába egyenesen, motorkerékpárral 85-93 km/h sebességgel közlekedõ sértettet.
 

Ennek okán a vádlott nem biztosított továbbhaladási elsõbbséget a sértett részére, hanem behajtott a menetirány szerinti jobb oldali forgalmi sávba, ahol a vádlott fékezése és jobbra kormányzása ellenére a motorkerékpár a bal oldali részével a forgalmi sáv jobb oldalától 1,2-1,5 méter távolságra érintõlegesen nekiütközött az éppen megálló tehergépkocsi bal elsõ sarokrészének, miközben a sértett testének bal oldalával a tehergépkocsi karosszériájának ütõdött.
 

A sértett a baleset során olyan súlyos testi sérüléseket szenvedett, hogy lépét mûtéti úton el kellett távolítani,  továbbá a lábszár sebét mûtéti úton bõrátültetéssel fedték be. A léprepedés miatti mûtéti beavatkozás, a kézközépcsont törés és a plasztikai mûtéteket is igénylõ roncsolt lábszár seb gyógytartama egyenként is nyolc napon túli, a tényleges gyógytartam 10-12 hét.
 

A bal oldali lábszár roncsolt sebe, a bõrátültetések miatti hegesedések maradandó esztétikai károsodást jelentenek, továbbá a lép hiánya is maradandó fogyatékosságként értékelendõ.
 

Az ügyészség a vádiratban a bûncselekmény elkövetését beismerõ vádlottal szemben végrehajtásában felfüggesztett fogházbüntetés kiszabását, a „C” kategóriás jármûvek vezetésétõl  meghatározott idõre történõ eltiltását, a felmerült bûnügyi költség megfizetésére kötelezését  indítványozta. Az elkövetõ  cselekményét a  Komáromi Járásbíróság bírálja el.
 

A rendõrség által készített helyszíni fotók az alábbi oldalon tekinthetõk meg:
 

http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/helyi-hirek/motorozzon-biztonsagosan

Az Ügyészség sajtóközleménye

 

Megosztás