2019. május hónap mûtárgya Móron - és amit tudni szeretnél róla

2019-05-21 | Értékeink
(Fotó: Lamberg-kastély) A Lamberg-kastély Kulturális Központ minden hónapban egy kiemelkedõ mûtárgyat mutat be, melyet a Móri Emléktár és Mûvészeti Kiállítás tárlataiban tekinthetnek meg az érdeklõdõk - a Lamberg-kastélyban, nyitva tartási idõben.

Ebben a hónapban ezt választották:

Móri sváb férfi népviselet
 

"Vegyük szemügyre egy kicsit közelebbrõl a móri svábok viseletét, májusban a móri sváb férfi viseletet választottuk a hónap mûtárgyának.
 

A hétköznapi férfi viselet, ami ingbõl és nadrágból állt, kékfestõ anyagú volt.

A bõszárú nadrághoz hagyományos szabású férfi inget hordtak, lábukon mezítlábra – legtöbbször fekete bõrbõl készült – papucsot viseltek.
 

A férfiak ünnepi öltözéke fekete szövetbõl készült csizmanadrág, ugyanolyan anyagú, kihajtós gallérú, duplasoros gombolással és szivarzsebbel díszített kabát, hozzávaló selyemhátú mellény, ami alatt ünnepi – fehér vászonból varrt, elöl végig gombolt – inget hordtak. Lábukon fekete bõr, keményszárú csizma, fejükön fekete, széles karimás posztó kalap volt.

A mûtárgyakat a Lamberg-kastély Mûvelõdési Központ, Könyvtár és Muzeális Kiállítóhely, Móri Emléktár és Mûvészeti Kiállítás Sváb tájházában tekinthetik meg a látogatók. A népviseletek Czink Antalné tatabányai lakos felajánlására kerültek a gyûjteménybe."

A májushoz kapcsolódó móri sváb szokások itt:

http://lambergkastely.hu/lamberg-kastely-muzeum/a-honap-mtargya

Forrás:Lamberg-kastély

 


 

Megosztás