Értékeinkbõl - Mór természetvédelmi területei: Móri-víz és környéke

2019-03-10 | Értékeink | Látogató: 6
Mórnak nem "csak" épített, hanem olyan természeti értékei is vannak, melyek helyi jelentõségû védettséget élveznek.
KATTINTSON A KÉPRE NAGYÍTÁSÉRT !
 
 
A Móri-víz folyót és környékét Mór Város Önkormányzata a 34/2009 (XII.17.) számú Ök rendeletével, -a Móri-árok mára egyetlen összefüggõ természetközeli állapotban maradt fás legelõ, nedves kaszálók, ligeterdõk megõrzése céljából- helyi jelentõségû természetvédelmi területté nyilvánította.

A védett terület tájképi megjelenése a környéken egyedülálló! Valószínû, hogy a múltban a Móri-víz völgysíkjának egésze hasonló képet mutatott, de mára már csak e kis terület maradt meg az egykori árterületbõl.

 
A Móri-víz folyó két oldalán a „Parátlitól” (Velegi úti lakóteleptõl) egészen Bodajkig végigfutó rétek, nádasok, égeres-füzesek csodálatos szépségû fûzérként fogják közre a patakot.
 
Ez a látszólag értéktelennek tûnõ gazos, mocsárvidék mezõgazdaságilag valóban majd értéktelennek mondható, ám az élõvilág számára élõ-, szaporodó-, búvó és táplálkozóhely, valóságos oázis a szomszédos mezõgazdasági területek „kultúrsivatagában”.

A Móri-víz és környéke tájképi jelentõségén túl, botanikai szempontból a sok védett növényt magukban foglaló növénytársulások idilli összhangjával, zoológiai szempontból, mint védett állatfajok számára is állandó élõhelyet biztosító terület jellemezhetõ.

A védett terület magában foglal számos európai közösségi jelentõségû, a Natura 2000 területek hálózatban Móri-árok elnevezésû, mint kiemelt jelentõségû különleges természetmegõrzési területként jelölt földrészletet.     (forrás: moriarok.hu)

 
 
 
 
A 81-es fõútról két irányból lehet megközelíteni. Bodajk felõl a vasúti sínen átérve jobbra kanyarodva érünk a terület alsó feléhez. A másik megközelítése Mórról Bakonycsernye felé haladva a régi TSZ telep udvarán keresztül egy földúton haladva jutunk a terület felsõ részére. Személyautóval nehezebben megközelíthetõ.     (forrás:provertes.hu)
 
 

 

Megosztás