Ismeri a Móri Emléktár és Mûvészeti Kiállítást? - 2. rész: Sváb tájház

2019-07-09 | Értékeink
(fotó:Nagy Pál) Sorozatunk második részében a helyi sváb hagyományokkal foglalkozó tárlatot mutatjuk be - Bizony nem ritka dolog, hogy szabadidõnkben bejárjuk országot-világot, szûkebb környezetünk látnivalóit pedig nem ismerjük! Látta már a (2015-2016-ban részben megújult) Móri Emléktár és Mûvészeti Kiállítás állandó tárlatait?
"A sváb tájház az ide telepített német lakosság életébe enged bepillantani. A szobában megtekinthetõk az 1900-as évek elejérõl származó bútoraik, használati tárgyaik, népviseletük, imakönyveik, egyéb vallási emlékeik.

A konyha részben a két részbõl álló konyhaszekrényben láthatjuk a jellegzetes, „sváb”színes virágcsokros mintájú étkészletet, valamint láthatunk a különféle köcsögöket, törõ és õrlõ berendezéseket. Egyik különleges tárgyunk a fújt technikával, üvegbõl készült rovarcsapda.


A kamrában azokat a tárgyakat láthatjuk, amelyeket nem mindennap használtak. A mosás, vasalás, a kenyérsütés, a zöldségek és a  káposzta szeléséhez szükséges eszközöket.
 

A kamra egyik legérdekesebb tárgya a kézihajtású mosógép, mely az automata mosógép õse lehet.

A kiállításhoz kapcsolódóan múzeumpedagógiai foglalkozást is tartunk, melyhez elõzetes bejelentkezés szükséges."    (forrás:lambergkastely.hu)

 

A nyitva tartással, tárlatvezetéssel, belépõdíjakkal kapcsolatos – s egyéb – információk ITT találhatók:

 

http://lambergkastely.hu/lamberg-kastely-muzeum/nyitvatartas-arak

 

 

 

 

fotók:Nagy Pál

 

Megosztás