A móri németek étkezési szokásai - A kvircedli nyomában

2019-04-05 | Gasztro
(Fotó:Nagy Pál) Mint tudjuk, Mór és a környék lakói között századokkal ezelõtt széles körben elterjedtek a betelepedett sváb lakosság szokásai - hagyományai, ezek között is az ételek, sütemények, étkezési szokások, étel alapanyagok. Manapság viszont jelentõs részük már feledésbe merült, vagy szûkebb körben ismerik. Elevenítsük fel ezeket!
"A németek mai táplálkozási szokásai kissé eltérnek a betelepítési idõszak szokásaitól. A generációkon keresztül megõrzött szokások kiegészültek az itt élõ magyaroktól átvett szokásokkal. Ez kölcsönös volt, a magyarok is megismerték, és átvették bizonyos ételek, sütemények elkészítési módját a németektõl.
 
Idõsebbek visszaemlékezései arról tanúskodnak, hogy a németek ételei a 19. századfordulóján még egyhangúak voltak, takarékosság, egyszerûség jellemezte õket.
 
Fõzéshez saját maguk megtermelte nyersanyagokat használtak, leggyakrabban babot, káposztát, burgonyát, lisztet. A hét egyes napjain általában ugyanazokat az ételeket fõzték, és errõl nevezték el a napokat. Hetente kétszer -háromszor került tésztás étel az asztalra, elsõsorban fõtt tészták, nokedli és a gombócok különféle változatai.
 
A leves nem hiányozhatott az étrendjükbõl. Hétköznap bab, burgonya, rántott, és savanyú levest, ünnepeken húslevest, ill. paprikás levest fõztek. Húst általában csak vasárnap és ünnepeken készítettek, sült vagy rántott formában. Ünnepi süteménynek számított a kelt mákos, diós, vagy fahéjas kalács.

Fánkot gyakran sütöttek hétköznap is. Az 1920-as évek körül egyre változatosabb süteményeket kezdtek sütni, a kelt tészták mellett megjelentek az aprósütemények.

A Bornap különleges ünnep volt a móriak életében régen is. Sokak megélhetését a szõlõtermelés adta. 1934-ben szervezték elsõ alkalommal. Sok vendég érkezett ilyenkor a településre. A borsátrak mellett lacikonyhákat is állítottak fel.
 
A családok ünnepi ételeket készítettek. A kalács mellett elmaradhatatlan volt a kvircedli.

Eredjünk a nyomába, derítsük fel milyen alkalmakra, mióta és hogyan készítették ezt a jellegzetes sváb süteményt!

A kvircedli (Kwiezetl) kifejezetten ünnepi alkalmakra készített sütemény, melyet karácsonykor, szilveszterkor, farsangkor, Márton napkor és lakodalmakra is sütöttek.


Németország és Ausztria több részén is ismert. Valószínû, hogy a 18. század elején Mórra betelepülõ német lakosság hozta magával a kvircedli receptjét, és generációkon keresztül átörökítette.
 
Akkoriban még nem jegyezték le az ételek és sütemények elkészítési módját, hanem az idõsebbek megtanították a fiatalokat, így örökítették szájról-szájra. A készítéséhez használt forma téglalap alakú, fából készült. Négy oldalába különbözõ mintákat véstek: rózsa, rozmaring, hal, nyúl, virág, babaformát, vagy olykor a család monogramját. Az én megörökölt nyomóformámat oroszlán és virág díszíti.

Amikor a kvircedli receptje után kutattam, több változatra is leltem.

 
 
 
 

fotó:provertes.hu

 
 
Ezek közül három változatot teszek közzé:

Az egyik egy nagyon régi recept, Lukács László gyûjtése nyomán, Brumbauernétól származik.


E szerint tojásonként 3 evõkanál cukrot veszünk, tehát pl. 7 tojáshoz 21 kanál cukrot, melyet legalább egy óra hosszat keverünk fakanállal, majd hozzáadunk egy csipetnyi szalakálit és annyi lisztet, hogy ne legyen kemény a tészta, mert akkor a sütemény is kemény, tömör lesz.

Lisztezett deszkán félujjnyi vastagra sodorjuk, majd a lisztbe mártott kvircedli formát, (módlit) szorosan egymás mellé a tésztára nyomjuk. Ez adja meg a sütemény mintáját.

Ezután késsel eldaraboljuk a minták mentén, majd egyenként, késhátára téve a magasra vetett ágyra terített fehér asztalterítõre rakva egy éjszakán át szárítjuk. Másnap reggel sütjük közepes hõfokon.
 

A másik receptet a 77 éves Gróf Ignácné, Julcsi nénitõl hallottam, aki számtalan esküvõre sütötte a finomabbnál-finomabb móri süteményeket, köztük a kvircedlit. A sütés tudományát keresztanyjától, Streng Istvánné, Julcsi nénitõl tanulta, aki Mór nagyon ismert szakácsnõje volt.
 
Nem volt talán olyan esküvõ, amelyre ne õ sütött volna. Nem voltak lejegyezett receptjei, minden a fejében volt. Nem méricskélt mérlegen, másfajta mértékegységeket használt.
 
Emlékszem, én is kértem tõle recepteket, amikor látogatóban jártunk nála, ugyanis anyai nagymamám sógornõje volt. „Marikám, vegyél hozzá két marék lisztet, egy marék cukrot…” – valahogy így kezdõdött a recept, és itt már el is akadtam. E kis kitérõ után következzék a két Julcsi néni receptje.

Három egész tojást és négy tojás sárgáját (ez öt darab tojást tesz ki), 15 evõkanál kristálycukorral 25 percig géppel habosra keverünk. Régen, amikor még nem voltak gépi habverõk, egy óra hosszat keverték fakanállal. Ha kevés az idõnk, vehetünk hozzá porcukrot, mert azzal hamarabb válik habossá.
 
Azután adunk hozzá 2 dkg szalakálit, és tovább keverjük, míg sûrû lesz. Teszünk hozzá annyi lisztet, amennyit felvesz, kb. 70‐75 dkg-ot. A tészta ne legyen se túl kemény, se lágy.
 
Egyszerre csak a felét sodorjuk ki, alul‐felül lisztezzük. Felsõ részére porcukrot is hintünk, hogy ne ragadjon bele a formába. Kvircedliformával nyomjuk rá a mintát, majd vágjuk és szárítjuk.
 
Julcsi néni elmondta, ha asztalon szárítjuk, tegyünk az asztalterítõ alá egy plédet is. A süteményeket kb. 1 cm távolságra helyezzük, hogy jól ki tudjanak száradni. Másnap zsírozott, lisztezett tepsibe közvetlenül egymás mellé tegyük, hogy magasak legyenek.
 
Közepes tûznél világosra sütjük, nem szabad színesedniük. Sütés után egyben kiborítjuk, majd visszafordítjuk, hogy a minta legyen felül, s kihûtjük. Hûlés után késsel, óvatosan fûrészelve vágjuk az összenõtt süteményeket. Régen a tepsiben vágták.

A harmadik változat a 84 éves Kaiser Józsefné, Teri nénitõl, Mór ugyancsak neves sütõasszonyától származik, aki mai napig vállal sütést, kissé már visszafogottabban.

A kvircedlit õ a következõképp készíti:


12 tojás sárgáját, 6 tojás fehérjét fél kg porcukorral 15 percig, fakanállal erõsen kikeverünk.
 
Ezután adunk hozzá 1 dkg szalakálit, majd további 10 percig géppel keverjük. Belereszeljük egy citrom héját és kb. 1 kg lisztet (tojás nagyságától függõen). Fakanállal jól elkeverjük. 1 cm vastagságúra kinyújtjuk, a sütõformát átforgatva egymás mellé mintát nyomunk a tésztára.

Késsel elvágjuk és egy éjszakán át szárítjuk úgy, hogy a deszkára plédet, vastag terítõt rakunk.

Ha párás az idõ tovább tart a szárítás. Próbasütést végzünk: ha elfolyik a tészta, tovább kell szárítani. Középfokozaton sütjük, 10 percig, szép világosra (lassú sütésnél a tészta elfolyik).

Jó fajta móri borba, borlevesbe mártogatva fogyasztjuk. Lakodalomban ez volt a záró étel vacsora után.

Kedves olvasóink, próbálják ki a recepteket és kóstolgassák borba, borlevesbe mártva, de óvatosan, mert hamar megárt! No, nem a sütemény, hanem a finom, tüzes móri bor."
 

Szerzõ: Vargáné Kocsis Mária

(A cikk a "Hordó" címû – idõközben már megszûnt – független móri közéleti havilapban jelent meg – a szerk.)
 

 

 

Megosztás