Egy mórikum: ismered, szereted? - Így készül a paprikás csirkeleves móriasan

2019-05-24 | Gasztro
(Fotó:Facebook/Öreg Prés Étterem) Hagyományos móri étel a paprikás csirkeleves - ajánlatunk hozzá: száraz Móri Ezerjó.
Hozzávalók: (8 személyre)

1 közepes vöröshagyma

3 evõkanál olaj

1 evõkanál pirospaprika

1 konyhakész csirke

1 csapott evõkanál só

1-1 paprika és paradicsom

1-1 dl tejföl és tejszín

1 kiskanál liszt

1 kiskanál cseresznyepaprika-krém

a reszelt tésztához:

1 tojás

csipetnyi só

kb. 10 dkg liszt

Készítése:

 
A hagymát megtisztítjuk, finomra aprítjuk és az olajon üvegesre sütjük. A pirospaprikával meghintjük, 1 deci vizet öntünk rá, és 6-8 percig fõzzük, míg zsírjára sül.
 
A csirkét 8 részre vágjuk: elõször hosszában kettéhasítjuk, majd levágjuk a szárnyát úgy, hogy egy kis mellrész is maradjon rajta, ezután lecsapjuk a combját, majd a forgónál kettéhasítjuk.
 
A húsdarabokat besózzuk, a paprikás hagymára dobjuk és kevergetve néhány perc alatt fehéredésig sütjük. Egy kevés vizet aláöntünk, lefedjük és kis lángon kb.

25 perc alatt félpuhára pároljuk. Ekkor hozzáadjuk a karikákra szelt paprikát és paradicsomot, 1 liter vízzel fölöntjük és lefödve, kb. 25 perc alatt puhára fõzzük. A tejfölt a tejszínnel meg a liszttel simára keverjük.
 
Egy kevés forró levest belemerünk, majd az egészet a levesbe öntjük. 2-3 percig forraljuk míg a leve kissé besûrûsödik.
 
Ha kell, sózzuk, a cseresznyepaprika-krémmel ízesítjük. A végén belefõzzük a reszelt tésztát is.
 
Ez úgy készül, hogy a tojásból csipetnyi sóval meg a liszttel kemény tésztát gyúrunk és nagy lyukú reszelõn lereszeljük.
 
 

 

Megosztás