Egyben a Tájházak Napja címû országos rendezvényhez is kapcsolódtak azzal, hogy helyi sváb ételeket sütöttek-fõztek, és kóstoltatták azt a betérõ vendégekkel.
A program keretében hagyományos móri ételt – sonkát tejfölös hagymaszószban (schninken mit ramcvivetunk) – készítettek, mellé krumplispogácsát (krumpienmöhlspeis) sütöttek, hozzá pedig fröccsöt vagy bodzavirág szörpöt kínáltak az intézmény munkatársai.
Ott jártamkor – még a délelõtti órákban – megtudtam tõlük, hogy a sonkát tejfölös hagymaszószban (hiába régi sváb étel) még a helybeli németajkúak jelentõs része sem ismeri.
Közben a kastélypark színpadán nemzetiségi mûsorok (tánc, ének) zajlottak. A program mottója ez volt:
"Szívesen látjuk és elvárjuk kendteket,
Otthon ne maradjon még az se, aki beteg!"
Nagy Pál
Egy kis ízelítõ az ételek készítésérõl – további képekben:
Készül a pogácsa
Készül a sonka tejfölös hagymaszószban
Fotó: Nagy Pál