Kevésbé ismert móri specialitással várták a Lamberg-kastély munkatársai a látogatókat

2019-04-28 | Gasztro
(Fotó:Nagy Pál) Április 27-én szombaton - ahogy azt mi is elõre beharangoztuk - a Móri Szent György-heti Vigasságok  keretében megrendezett "Ezerjó Fakanálforgató" fõzõversenyhez csatlakozott a Lamberg-kastély  sváb tájháza is.

Egyben a Tájházak Napja címû országos rendezvényhez is kapcsolódtak azzal, hogy helyi sváb ételeket sütöttek-fõztek, és kóstoltatták azt a betérõ vendégekkel.

A program keretében hagyományos móri ételt – sonkát tejfölös hagymaszószban (schninken mit ramcvivetunk) – készítettek, mellé krumplispogácsát (krumpienmöhlspeis) sütöttek, hozzá pedig fröccsöt vagy bodzavirág szörpöt kínáltak az intézmény munkatársai.

Ott jártamkor – még a délelõtti órákban – megtudtam tõlük, hogy a sonkát tejfölös hagymaszószban  (hiába régi sváb étel)  még a helybeli németajkúak jelentõs része sem ismeri.

Közben a kastélypark színpadán nemzetiségi mûsorok (tánc, ének) zajlottak.   A program mottója ez volt:

"Szívesen látjuk és elvárjuk kendteket,
Otthon ne maradjon még az se, aki beteg!"
                                                                                                 
                                                                   Nagy Pál

 
Egy kis ízelítõ az ételek készítésérõl – további képekben:

 

 

Készül a pogácsa


 

 
Készül a sonka tejfölös hagymaszószban

Fotó: Nagy Pál
 
 

Megosztás