Mór környéki ízek, vértesi ételek: Csókakõi kolbászleves

2019-05-24 | Gasztro
(fotó:provertes.hu) Korábban több vértesi ételt ajánlottunk már figyelmükbe, olyant azonban még alig, amelyik vértesi település nevét viselné. Most egy ilyen következik:
Hozzávalók:

– 1 közepes fej vöröshagyma

– 3 evõkanál olaj

– 30 dkg paraszt-vagy házikolbász

– 1 csapott evõkanál édesnemes pirospaprika

– 25-25 dkg fagyasztott zöldborsó és zöldbab

– 2 gerezd zúzott fokhagyma

– 1/2 mokkáskanál õrölt kömény

– 1 kiskanál cseresznyepaprika-krém

– 1 babérlevél

– 1 kiskanál só

– fél citrom leve

– 1 kiskanál mustár

– 1 kiskanálnyi fölaprított friss vagy feleannyi szárított tárkonylevél

A hagymát megtisztítjuk, finomra aprítjuk, lábasban az olajon kis lángon 5 perc alatt megfonnyasztjuk.

 
A kolbászt-miután bõrét lehúztuk-karikára szeljük. Igyekezzünk olyan fajtát választani, amelyik szépen vágható, nem esik szét, így biztosan nem is fõ szét.
 
A hagymára dobjuk, közepes lángon 1-2 percig pirítjuk.
 
A pirított kolbászt a pirospaprikával meghintjük, elkeverjük, a zöldborsót és a zöldbabot hozzáadjuk. Nagy lángra állítjuk, 1 liter vizet öntünk rá.
 
A zúzott fokhagymával, a köménnyel, a paprikakrémmel és a babérral fûszerezzük, megsózzuk. 10 percig fõzzük, ezalatt a borsó és a bab is megpuhul.
 
Közben a tejfölt a tejszínnel, a liszttel, a citromlével és a mustárral simára keverjük.
 
A levesbõl fél merõkanálnyit a tejfölös keverékbe teszünk, elkeverjük, majd a fövõ levesbe öntjük. 2-3 percig kis lángon fõzzük, ezalatt leve kissé besûrûsödik.
 
Ha kell, utánaízesítjük, végül a tárkonnyal fûszerezzük.
 
 
forrás:provertes.hu
 
 
 

 

Megosztás