Móri gasztronómia - Mórikum: Nuszstangli

2019-04-26 | Gasztro
Szinte minden móri tudja, hogy a nuszstangli egy igazi mórikum, jellegzetes itteni sváb sütemény. A stangli magyarul rudacskát jelent. Így készül:
Többféle receptje is létezik, egymáshoz természetesen nagyon hasonlók.
 
Hozzávalók:
 
50 dkg dió

40 dkg porcukor

20 dkg kekszmorzsa

4 tojás fehérje

2 tojás sárgája

1 citrom reszelt héja

fél citrom leve
 
A tojások fehérjét felverjük habnak 35 dkg cukorral.
 
A diót, a morzsát és a citromhéjat összekeverjük, hozzáadjuk a tojások sárgáját. Beleöntjük a felvert tojásfehérje kétharmadát, összegyúrjuk.
 
A tésztát ujjnyi vastagra kisodorjuk.
 
A visszamaradt tojásfehérjét a maradék 5 dkg porcukorral tovább verjük, hogy kemény habot kapjunk, majd ezt rákenjük a tésztára.
 
Végül a tésztát ujjnyiszéles csíkokra vágjuk, és elõmelegített sütõben, alacsony hõmérsékleten szárítjuk.
 
Ha a hab kemény, már kész. (A hab ne piruljon meg a tetején, maradjon szép fehér!
 

 

Megosztás