30 éves évforduló

2019-07-16 | Kulturális élet-Programok
Több hónapos elõkészítõ munkát igényelt Pusztavám Község Német Nemzetiségi Fúvószenekarának 30. jubileumi rendezvénye. A méltó ünneplésnek az V. Kvircedli Fest és Falunap adott otthont 2019. június 15-én. Az esemény magas színvonalát - túlzás nélkül - nemzetközi visszhang is jelzi.

Nagy fába vágta fejszéjét a zenekar elnöksége, amikor úgy döntött, magára vállalja, és az Önkormányzat Képviselõ-testületénél kérelmezi a 2019-es falunapok fõ programjának megszervezését. A település vezetése pozitívan állt a kezdeményezéshez, és elsõként biztosította támogatásáról egyesületünket.

    A Szabó Péter elnök által összefogott, mindenre kiterjedõ elõ- és felkészülés közel 100 tételes feladatlistát jelentett, mint a pályázati források, szponzorok bevonása, partnerzenekarok meghívása, szállásolás, étkeztetés, infrastruktúra biztosítása (színpad, hangosítás, sörasztalok, stb.), önkéntesek szervezése, sztárvendég hívása, pólók, molinók gyártatása… – csak hogy párat említsünk. Ebben Viszt Balázs elnökhelyettes, Takács Atilla vezetõségi tag, és Olasz János titkár volt az egyesületi elnök legnagyobb segítségére. Májustól a zenekar próbatevékenységét heti 1-rõl 2-re emelte Acsai Gábor karmester-mûvészeti vezetõ, hiszen a zenekar házigazda szerepe kiemelt aktivitást igényelt a teljes  tagság részérõl.

    Nagy örömünkre szolgált, hogy elfogadta meghívásunkat, így vendégül láthattuk a Hahnbacher Marktbläser német fúvószenekart, akikkel immáron 15 éve partnerkapcsolatot ápolunk, ráadásul a teljes hétvégén velünk voltak. Harsány fúvós indulóval, bográcsban rotyogó vadpörkölttel vártuk buszuk begördülését csütörtök este az erdei iskolánál, ahol egy igen hangulatos estét csaptunk barátainkkal.

Másnapra nem is kívánhattunk volna tökéletesebb idõjárást, a Balatonra vittük õket kirándulni, ahol a strandolás mellett bobozásra is jutott idõ. Idõközben megérkezett Pusztavámra a hivatalos delegáció is. A zenekar tagjait, Hahnbach polgármesterét és a városból érkezõ kollégáit Stettner Attila alpolgármester köszöntötte a hivatal tanácstermében.

    Elérkezett a régóta várt szombati nap. A pusztavámi zenekar helyett idén a hahnbachi szállt kocsira zenés ébresztõt fújni, míg mi a Nickelsdorf téren, majd a „bitumenes pálya” szomszédságában zajló fõzõversenyen adtunk térzenét. Nem sok idõnk maradt egyenruhánkat magunkra ölteni, mivel délután 13 órakor megérkeztek szomszédos barátaink is: a Móri Ifjúsági Fúvószenekar és az Oroszlányi Bányász Koncert Fesztivál Fúvószenekar muzsikusai. 14 órakor pedig kezdetét vette jubileumi rendezvényünk. 

Acsai Sándor a móriaktól megszokott, humort sem mellõzõ, egyszerre szórakoztató és színvonalas térzene anyaggal készítette fel zenekarát az eseményre, és õ lehetett az elsõ, aki mikrofont ragad és köszönti a 30. születésnapját ünneplõ házigazda fúvószenekart.

 Másodikként az Oroszlányi Bányászt és karmesterüket Román Gézát szólította színpadra Grósz Marcella mûsorvezetõ. Kifejezetten nehéz hangszereléseket adtak elõ, fõleg filmzenéket, a közönség nagy örömére. Zenekarunkat mégis egy gyönyörû polkával köszöntötték.

Hasonlóan tettek a hahnbachi fúvósok is, akik egy indulót választottak nívós mûsorukból, a méltán híres Dem Land Tirol Die Treue-t, melyet állva énekeltek nekünk. Ajándékot adott át Josef  Iberer  volt és Matthias Fenk jelenlegi elnök.

    Hatalmas taps fogadta az utolsóként színpadra érkezõ házigazda pusztavámi fúvószenekart, majd Törõ Gábor országgyûlési képviselõ ünnepi beszédét, gratulációját is. Ajándékokat adtak át, jókívánságokat tolmácsoltak a helyi önkormányzatok, civil szervezetek és nemzetiségi egyesületek képviselõi, melyet ezúton is köszönünk.

    Jubileumi rendezvényünkre hónapokig gyakorolt, és több száz ember elõtt játszott szólót két ifjú trombitásunk, Gergõ Balázs és Garas Máté.

    A Magyarországi Német Ének-, Zene- és Tánckarok Országos Tanácsának (Landesrat) nevében, 25 éves hagyományõrzõ tevékenységéért, a német nemzetiségi fúvószene népszerûsítéséért ezüst kitûzõt adott át Wennesz József alábbi tagjainknak: Grósz András, Katona László, Pfeiffer Zsuzsanna, Somlai Balázs, Takács Attila, Unger Endre és Weiler Ferenc.

    A zenekar elnöksége emlékplakettel jutalmazta Engel György és Varga József alapító tagokat, valamint 20 éves zenekari munkájáért Somlainé Szlávik Évát.

    Mûsorunk végén nagy szeretettel üdvözöltük a közönség soraiban helyet foglaló Balázs Attilát, korábbi karmesterünket, kinek szerzeményével, a Pusztavámi Polkával búcsúztunk, habár csak rövid idõre.

    A színpadra és  köré visszatért ugyanis az elõttünk fellépõ másik három zenekar is: közös produkciók következtek. Valószínûleg nem volt olyan hely a faluban, ahová nem jutott volna el a négy együttes 120 zenészének hangja. A karmesterek felváltva vezényeltek, a közönség végig tapsolt.

    Ilyen fogadtatásra érkezett meg sztárvendégünk, a világhírû cseh fúvószenekar, a Blaskapelle Gloria. Telt ház elõtt játszhatták végig 2 órás koncertjüket, a sörsátor többször is „fel akart robbanni” a hangulattól. Köszönjük ezt a feledhetetlen élményt!

    Vasárnap újra magunkra vettük egyenruhánkat, és a kulturális mûsor részeként térzenét adtunk a publikumnak, benne a „Das Goldene Flügelhorn” címû darabbal: közremûködött a nemzetiségi tánccsoport, valamint énekkar.

    A búcsúest is elérkezett, ahol bár megfáradtan, mégis jókedvûen emelkedtek magasba a söröskorsók a hahnbachi és pusztavámi zenészek kezeiben. Hogy megismételjük-e? „Alles klar, den selben Song. Und los!"

Takács Attila

Köszönjük önzetlen segítõink támogatását:

Emberi Erõforrások Minisztériuma                                                                
Bitter-Szûcs Garázs Bt
Emberi Erõforrások Támogatáskezelõ                                                           Palló&Deszka Kft
Bethlen Gábor Alapkezelõ Zrt                                                                          
Viszt-Tech Kft
ALU-Span Kft                                                                                                       Vértes Vendéglõ Gánt
Granpe-Agro Kft       
Tündér Varázskert
Vértesi ErdõZrt                                                                                                    
Somlainé Szlávik Éva
Telor Elektromontage Kft                                                                                   Megvarrom.hu
Pusztavám Község Önkormányzata                                                                
Garas Dezsõ
Pusztavám Község Német Nemzetiségi Önkormányzata                           
Frey Szabolcs
 Fejér Megyei Német Területi Nemzetiségi Önkormányzat                    
Pusztavámi Nyugdíjas Klub
SEWS komponens és Elektronika Kft                                                              Pusztavámi Polgárõr Egyesület
OlaszJános                                                                                                               Szülõk

                                                                                                                                     

                                                                                                                                       

 

 

Megosztás