A leendõ Mór-Bodajk kerékpárútról tárgyalnak

2019-06-19 | Magazin
(A kép illusztráció) A Fejér Megyei Közgyûlés június 20-án csütörtökön tartja soron következõ ülését Székesfehérváron. A közgyûlés napirendjét a fejer.hu oldalon tették közzé. A tárgyalandó témák között a Mór-Bodajk kerékpárút kialakításának tervérõl, az azzal kapcsolatos pályázatról  is szó lesz.

Az elõterjesztésbõl idézünk:

" Mór és Bodajk települések polgármesterei azzal a kéréssel kerestek meg, hogy a Fejér Megyei Önkormányzat fogja össze a települések között megépítendõ kerékpárút-beruházást, s ennek keretében nyújtson be pályázatot a TOP-1.2.1-16 kódjelû „Társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztés” c. pályázati felhívásra. 

A tervezett kerékpárút — tekintettel arra, hogy 2017-ben kijelölésre került a Székesfehérvár – Iszkaszentgyörgy – Fehérvárcsurgó – Bodajk kerékpáros túraútvonal — nem csak helyi, megyei, hanem országos turisztikai célú kerékpáros létesítmény lenne, hisz Bodajk fontos szakrális helye a megyének, az országnak is.

Az ezeréves kegyhelyen olyan történelmi személyiségek fordultak meg és imádkoztak, mint Szent István, Szent Imre, Szent Brindisi Lõrinc és Mindszenty József.  Fontos annak, illetve környezetének fejlesztése, annál is inkább, mivel a Bodajki kegyhely; Kegytemplom, Kolostor, Kálvária, Zarándokudvar, valamint a bodajki Mária-napi fõbúcsú megyei értékünk is. Ezzel a fejlesztéssel csatlakozhatnánk a Kormány azon támogatásához is, melyet a Székesfehérvári Egyházmegyének nyújtott, melynek során a 21. század követelményeihez igazodó zarándokhely jön létre. 

A tervezett kerékpáros létesítménnyel Mórt, mint az Ezerjó városát és népszerû turisztikai központot is, s rajta keresztül Csókakõt és Csákberényt is be tudjuk kapcsolni a megyei, illetve az országos kerékpárút hálózatba, biztonságos átkelést biztosítva ezáltal a 81.j. országos fõúton.   

A támogatási kérelmet a Fejér Megyei Önkormányzat nevében – a támogatási kérelmet elõkészítõ – 100 %-os önkormányzati tulajdonú Albensis Kft. fogja benyújtani.

A pályázat az alábbiakat tartalmazza: Az elõkészítési munkák (tervezés, engedélyezés, közbeszerzés), a kivitelezés, mûszaki ellenõr, valamint a pályázat keretében elkészítendõ fenntartási terv, marketingstratégia, külsõ, belsõ projektmenedzsment díja, az egyéb járulékos költségek viselését a Fejér Megyei Önkormányzat vállalná a TOP-1.2.1-16 kódjelû „Társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztés” c. pályázati felhívás keretében pályázott 409 373 000,- Ft terhére. 

A beruházáshoz szükséges ingatlanok megszerzését, és mûvelési ág átminõsítésével járó terheket, majd a megépült beruházás fenntartását az érintett önkormányzatok (Mór, Bodajk) vállalják saját költségvetésük terhére, melyre vonatkozóan az önkormányzatokkal megállapodás megkötése szükséges…"

A teljes elõterjesztés ITT olvasható:

https://www.fejer.hu/index.php?pg=media2609_hu

Forrás:fejer.hu

Megosztás