Életeket mentett a szén-monoxid-érzékelõ Móron

2019-01-28 | Magazin
Helyesen jelzett a szén-monoxid-érzékelõ egy társasházi lakásban január 26-án kora hajnalban Móron.

A lakásban két felnõtt és három gyerek aludt, a készülék riasztása után megkezdték a szellõztetést, kinyitották az ablakokat és a bejárati ajtót.

A móri önkormányzati tûzoltók a konyhai gázkonvektor közelében mérték a legmagasabb gázkoncentrációt, amely még a szellõztetést követõen is az egészégre ártalmas érték volt.

A lakásban elhelyezett szén-monoxid-érzékelõnek köszönhetõen nem történt tragédia, az alvó lakókat idõben figyelmeztette a készülék.

A szén-monoxidot csendes gyilkosként is emlegetik, mivel ez a színtelen, szagtalan, íztelen, rendkívül mérgezõ gáz semmilyen érzékszervünkkel nem ismerhetõ fel, ezért csak egy jó minõségû szén-monoxid-érzékelõ képes felismerni.

A szén-monoxid színtelen, szagtalan, íztelen, vagyis érzékszerveinkkel felismerhetetlen, a levegõvel jól keveredõ, mérgezõ gáz. Alacsonyabb koncentrációban belélegezve kezdetben fejfájást, émelygést, hányást, izomgyengeséget okoz. Ezek a tünetek összetéveszthetõek az influenzaszerû megbetegedésekkel. Súlyosabb esetben és magasabb koncentrációban a szén-monoxid-mérgezés eszméletvesztéshez és a légzés leállásához vezet.

A szén-monoxid-mérgezés egyszerûen megelõzhetõ! Évente legalább egyszer mindenki ellenõriztesse szakemberrel gázüzemû fûtõberendezését (kazán, átfolyós vízmelegítõ, konvektor, bojler). Vegyék igénybe az ingyenes lakossági kéményseprõi szolgáltatást, figyeljenek a kémények állapotára, háztartási hulladékot, mûanyagot, lakkozott és festett fát ne égessenek a tüzelõberendezésben. Gondoskodjanak a lakás megfelelõ szellõztetésérõl, a levegõ-utánpótlásról. Az új, jól szigetelõ ajtókba és ablakokba szereltessenek résszellõzõt. A szén-monoxid legtöbbször akkor alakul ki, ha a nyílt égésterû fûtõeszköz elhasználja a szoba levegõjét az égéshez, és nem biztosított a levegõ-utánpótlás.

Mivel egy megfelelõen mûködõ fûtõeszköz is bármikor meghibásodhat, ezért tanácsos kiegészítõ védelemként egy jó minõségû szén-monoxid-érzékelõt beszerezni.

A katasztrófavédelem honlapján, az alábbi linken közzétett érzékelõk megbuktak az ellenõrzéseken, ne használja õket!

http://www.katasztrofavedelem.hu/letoltes/piacfelugyelet/Nem_megfelelo_CO-erzekelok_20170803.pdf

Az alábbi linken található érzékelõk megfelelõ biztonságot nyújtanak:

http://www.katasztrofavedelem.hu/letoltes/piacfelugyelet/Megfelelo_CO-erzekelok_20170803.pdf

 

Fentiekrõl Szabó-Bisztricz Anett tûzoltó fõhadnagy Fejér megyei katasztrófavédelmi szóvivõ tájékoztatott bennünket.

Megosztás