Fejlesztik a bodajki zarándokhelyet

2019-06-20 | Magazin
Új látogatóközpont, turisztikai fejlesztések, zarándokház építése is szerepel „A Magyar Szent Család nyomában tematikus zarándokút fejlesztése a Székesfehérvári Egyházmegyében GINOP-7.1.4-16-2016-00006” projektben. A Székesfehérvári Egyházmegye a 2017-ben elnyert másfélmilliárd forintos támogatásból elkezdõdött egyes beruházásokat csütörtökön sajtónyilvános eseményen mutatták be.

A bodajki szentkút eredetlegendája szerint Szent István és Szent Imre herceg, bizonnyal Boldog Gizellával együtt kereste fel a kegyhelyet. Az elsõ magyar király és fia székesfehérvári sírja körül számos csoda történt. A királyi bazilika öt évszázadon keresztül magyar és nemzetközi zarándoklatok állomáshelye volt. Ez a virágzó egyházi központ a török hódoltság után szinte a földdel vált egyenlõvé.

A középkori hagyományok újjáélesztésére nemzedékeken keresztül tettek erõfeszítéseket Székesfehérváron. A kitartóan végzett munka és a sok áldozat meghozta gyümölcsét. Szent István király fejereklyéje 1778-ban, Szent Imre ujjának csontereklyéje 1930-ban érkezett vissza a városba. Boldog Gizella ereklyéjét Passau püspöke hozta Székesfehérvárra 2011. szeptember 4-én. Történelmi pillanat volt, amikor közel 1000 év után a királyok városában, ereklyéikben újra egyesült a Magyar Szent Család.

Spányi Antal megyéspüspök célja, hogy Székesfehérvár és Bodajk a Magyar Szent Család tisztelõinek zarándokhelyévé váljon

A projekt megvalósulása három települést és hét helyszínt érint. Smohay András, az Egyházmegyei Múzeum igazgatója, a projekt vezetõje ismertetõjében elmondta, fõ helyszín a Székesfehérvári Egyházmegye Látogatóközpont és Kiállítótér új épülete, a projektben szintén érintett Püspöki Palota szomszédságában. Itt a Püspöki Palotában, hazánk legismertebb copf stílusú épületében egy látogatóútvonal és bemutatótér kialakítását tervezik.

További, a projekt keretében megújuló állomások Székesfehérváron az egykori ferences rendház, ahol komplex turisztikai fejlesztésre, valamint a Szent István Hitoktatási és Mûvelõdési Ház, ahol akadálymentesítésre kerül sor.

Bodajkon a Segítõ Szûz Mária-kegytemplomot interaktív eszközökkel szerelik fel, valamint kialakítják a Szent Imre Zarándokházat. Vértessomlón a Sarlós Boldogasszony-templom mellett a gyermekek örömére Magyar Szent Család mesetér épül.

A fenti helyszínek nagy többségén a tervezett fejlesztések megvalósítása már folyamatban van. A tervek szerint jövõ év közepére létrejön a Magyar Szent Család tematikus zarándokút.

OKK Fehérvár

Megosztás