Legyen Mórnak újra jeladós gólyája! - Móri Gólya Projekt 2019

2019-05-15 | Magazin
(Fotó:Facebook) Bizonyára sokan emlékeznek Cseresznyére, a móri fehér gólyára, akire jeladót szereltek még 2015-ben.  Sajnos 2016-ban õ már nem térhetett vissza Afrikából Mórra.

Az akkori szervezõk (Móri-árok Természeti Öröksége Alapítvány) most egy idei gólyafiókára terveznek jeladót felszerelni.

Az alábbi bejegyzést tették közzé a Facebookon:

"MÓRI GÓLYA PROJEKT 2019 – Lehet, legyen ismét jeladós gólyánk!

Az elmúlt majd két hétben egyeztetéseket folytattunk a gyûrûzéshez, továbbá a jeladó felszereléséhez elengedhetetlen feltételekkel kapcsolatosan. Újabb tervünket minden megkeresett személy és szervezet segítségérõl biztosította. Emellett örvendetes, hogy a korábbi érdeklõdõ bejegyzésünkre sok támogató nyilatkozat érkezett.

Fenti körülmények ismeretében úgy látjuk, hogy immár tényleg érdemes a gyûjtést is elkezdeni.

A közeljövõ tervezett eseményei:

1. Május – Gyûjtés

2. Május – Új FB felület indítása

3. Május vége – Jeladó megrendelése

4. Május-Június – A fészekaljak folyamatos megfigyelése

5. Május-Június – Névválasztás

6. Július eleje – Gyûrûzés, jeladózás Gólya Road Show keretében

7. Augusztus – izgulás a gólyáért, utazásának „közvetítése”

Aki hajlandó erre a célra támogatást adni, azt kérjük, hogy az erre szánt összeget a Móri-árok Természeti Öröksége Alapítvány 12080607-01467014-00100002 bankszámlaszámra utalja, közlemény: „Gólya 2019”.

Alsó értékhatárt nem szabunk, de felsõt sem! Alapítványunk természetesen igazolást ad cégeknek és vállalkozóknak a támogatásról, melyet az adóbevallásuknál kedvezõen használhatnak fel.

Fontosnak tartjuk közölni, hogy egyes becslések szerint a fiatal gólyák 70%-a nem éli meg második életévét. Sajnos Cseresznye is ebbe a 70 %-ba tartozott, mégis nehéz megmondani, hogy szerencsés, avagy szerencsétlen volt korábbi vállalkozásunk. Nézõpont kérdése!

Mi érdemesnek tartjuk ezt a munkát, ezért is fogunk bele ismét!

Úgy gondoljuk, hogy Cseresznye augusztustól januárjáig tartó kalandozásaiból rengeteget tanulhattunk, nem mellesleg kicsit magunk is vele utaztunk. Sok ember van, aki szereti a gólyáinkat, és kíváncsi arra, hogy merre járnak az év és remélhetõleg évek során. Csak emlékeztetõként említjük, hogy a madarunk Afrikába érésérõl szóló bejegyzést mintegy 8000 ember tekintette meg. Mondhatjuk valóban közkedvelt közszereplõnek…

Emellett arról is szólni kell, hogy jónéhány gólya szolgáltat-szolgáltatott jeleket éveken keresztül, mialatt többször oda-vissza megjárták a gólyák hosszú útvonalát Európa-Afrika között. Nyilván egy ilyen „fõnyereményre” várunk leginkább.

Az idei év jól indul gólyaszempontból, talán két fészek fiókáit gyûrûzhetjük, és remélhetõleg lesz köztük olyan is, aki jeladójával sokáig szolgáltat információkat kalandos utazásairól."

Köszönettel: Groszeibl Zoltán elnök

Megosztás