Másfél milliárd forintból megújul a bodajki kegyhely, új létesítmények is épülnek

2019-03-28 | Magazin
Másfél milliárd forintból megújul Magyarország legõsibb kegyhelye a Fejér megyei Bodajkon, és zarándokház is épül a közelében.

A csütörtöki projektnyitó rendezvényen Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelõs államtitkára emlékeztetett arra, hogy az ezeréves kegyhelyen olyan történelmi személyiségek fordultak meg és imádkoztak, mint Szent István, Szent Imre, Szent Brindisi Lõrinc és Mindszenty József.

    Elmondta: a kormány hazai forrásból másfél milliárd forintot fordít arra, hogy a 21. század követelményeihez igazodó zarándokhely jöjjön létre. Megjegyezte, hogy Fejérben nemcsak a bodajki kegyhely újul meg, hanem az ercsi templom és az alsószentiváni zarándokhely is.

    Spányi Antal megyés püspök kiemelte: a kegyhely egyfajta "lelki-kegyelmi erõforrást" biztosít mindenkinek, aki ellátogat Bodajkra, ezért szüksége van rá a nemzetnek, a magyar embereknek.

    Mórocz Tamás plébános közölte, hogy ötéves elõkészítõ munka elõzte meg a Segítõ Szûz Mária kegyhely felújítását és a Szent Imre zarándokház kialakítását. Jelezte, hogy 2016 októberében elkezdõdött a templom barokk bútorzatának, mûtárgyainak és faoltárának teljes restaurálása, amelyek a beruházás végén kerülnek vissza eredeti helyükre.

    Elmondta, hogy az új zarándokház GINOP-pályázat keretében épül meg. Az a cél, hogy ne csak átutazzanak a zarándokok, hanem több idõt töltsenek el Bodajkon és környékén – tette hozzá.

    Kriston Kristóf, a menedzsment feladatokat ellátó Equinox Consulting ügyvezetõje megemlítette, hogy 8,3 milliárd forintból 15 helyszín újul meg a Székesfehérvári Egyházmegyében, ebbõl eredetileg a bodajki kegyhely 500 milliót kapott. Mindez nem lett volna elég a megvalósításhoz, ezért Spányi Antal a fehérvári Püspöki Palota teljes felújítását "áldozta fel" a projekt miatt.

    A tervek szerint a 12 hónapos projekt keretében teljesen felújítják a templombelsõt, megújul és kibõvül a templom melletti zarándokudvar, ahol rendezvényteret alakítanak ki, emellett kiszolgálóhelyiségek épülnek és egy urnatemetõt is létrehoznak. Létrejön egy interaktív kiállítótér és egy galéria, amely kiállításoknak adhat otthont.

-MTI-

Megosztás