Szõrápolás nyáron - A móri Zöld Kutya Grooming hasznos tanácsai!

2019-07-03 | Magazin
Az általános ok, amiért a gazdi lenyíratja a kutyája szõrét, az az, hogy melege van…

Melege van? Igen, ahogy nekünk is. Képes izzadni? Velünk ellentétben nem. Ha nem izzad, hõt sem képes leadni bõrön keresztül, itt meg is dõlt az elmélet.

Van annyira vastag a bõre, mint az embernek, hogy megóvja a káros sugárzástól? Nincs.

Miért van szõre? Mert a bõr jóval vékonyabb, kevesebb réteggel, mint az emberi bõr.
Ezeket a kérdéseket kell elsõsorban mérlegelni, mielõtt a nyírógép áldozatává válik kedvencünk. A szõr elsõdleges feladata a védelem, ezután jön az esztétikum, védelmi funkcióját csak a kutyán képes ellátni, a kukában kevésbé.

Természetesen csak az ápolt bunda alkalmas arra, hogy bármiféle védelmet nyújtson. A kutyák elsõsorban a lihegéssel hûtik magukat, másodsorban a talppárnáikon, ez az egyetlen testrészük, ahol izzadni tudnak.

 A kutya bõre nagyon érzékeny, sérülékeny, ezért a szõre biztosítja mindazt a védelmet, amit nekünk embereknek a bõrünk ellát. A túl rövidre nyírt szõr – különös tekintettel a több rétegû szõrzettel rendelkezõ fajtáknál – végzetes károkat tud okozni: A bõr “kénytelen” lesz átvenni a szõr feladatait, ami zsírosodáshoz, elszínezõdéshez és a bõr megvastagodásához vezet.

A bõr közvetlenül érintkezik a napsugárzással, ami leégést, rosszabb esetben bõrrákot okoz. Nem képes biztosítani a hõháztartás egyensúlyát, ami túlhevülést okoz. A szõrminõség romlik, a szõrszálak elvékonyodnak, a télen meleget biztosító aljszõr eltûnik.

Alapvetõen a hosszú szõrû kutyák bundáját 1,5 – 2 cm-nél rövidebbre nem vágjuk. Ezzel a mérettel  otthon még könnyû bánni, nem okozunk problémát kutyánknak, és ápolt megjelenést biztosít.

Az otthoni és a rendszeres kutyakozmetikai ápolás elengedhetetlen a hosszú szõrû kutyáknál. A szõrt ápoljuk, tartsuk mindig rendezetten, akkor nincs szükség a télen összefilcesedett, elhanyagolt bunda “eltûntetésére” , kedvencünk hálás lesz érte!
 
Szakasits Edit
Zöld Kutya Grooming
Mór, Mónus Illés u. 2.
www.zoldkutya.hu
 

Megosztás