Megújulhat a székesfehérvári Alba Plaza

2019-05-10 | Üzleti élet
Az Alba Plaza és környezetének tervezett rekonstrukciójáról és fejlesztésérõl egyeztettek a székesfehérvári Városházán az Önkormányzat és az Indotek Group vezetõi. Az ingatlanfejlesztõ társaság tájékoztatása szerint az Alba Plaza megvásárlását követõen szakembereik azonnal megkezdték a bevásárlóközpont felújítására, valamint környezetének fejlesztésére vonatkozó tervek kidolgozását.

A bemutatkozó látogatást követõen immár a cég fejlesztési elképzeléseirõl egyeztetett Székesfehérvár Önkormányzata és az Indotek Group.

A cég vezetõje arról tájékoztatta a várost, hogy az elmúlt idõszakban mindkét, a tulajdonukba került területre vonatkozóan megkezdték a tervezést: céljuk a jelenlegi Alba Plaza-épület felújítása és – amennyiben lehetséges – új emelettel történõ bõvítése, valamint a murvás parkoló kereskedelmi célú beépítése, a jogi lehetõségek által megengedettekhez képest kisebb területû üzletközpont kialakításával.

A tulajdonos cégcsoport szeretné bõvíteni az eddigi tevékenységét Székesfehérváron, a legmagasabb vásárlóerejû magyar városban, és a beruházással lehetõséget lát világmárkák idevonzására is.

A murvás parkoló területén tervezett beruházás pedig több mint ezer új parkolót jelent majd, parkolóházas elhelyezéssel. 

A felújítás érinti az Alba Plaza épületében mûködõ városi piacot is, így annak fejlesztése, egy esetleges vásárcsarnok kialakítása is megvalósulhatna. Dr. Cser-Palkovics András polgármester azonban tájékoztatta a tulajdonost, hogy az elõkészítõ munkába és az egyeztetésekbe bekapcsolódik az önkormányzat, de ebben a kérdésben a végsõ döntést már csak a következõ képviselõtestület hozhatja majd meg, novemberben. 

A tájékoztatón elhangzott, hogy a fejlesztések tervezett költsége várhatóan 30 milliárd forint körül alakulhat. A felek egyetértettek abban, hogy ez a város életében nagyon fontos beruházás lesz. Nemcsak nagyságrendje, hanem a Belváros határán fekvõ terület 21. századi városképi kialakítása, és az üzletközpontban helyet kapó funkciók okán is. 

A felvázolt ütemterv alapján most a tervek készíttetése kezdõdött, amelyeket várhatóan nyár végén mutat majd be a tulajdonos. Az engedélyeztetést is idén szeretnék lefolytatni, hogy jövõre megkezdõdhessen a kivitelezés, hiszen a beruházó célja, hogy a 2021-es karácsonyi vásárra már megnyithassa kapuit az új üzletközpont. 

Az Indotek Group az elmúlt években a kiskereskedelmi ingatlanpiac egyik legfontosabb szereplõjévé vált, tranzakciói során pedig mindig nagy hangsúlyt fektetett azokra a B és C kategóriás épületekre, amelyeknél megfelelõ ráfordítás mellett jó lehetõséget lát az értékteremtésre.

Így a társaságcsoport arra törekszik, hogy a portfóliójába került bevásárlóközpontokat a legújabb piaci trendek szellemében korszerûsítse, egyúttal pedig újra is pozícionálja õket, annak érdekében, hogy minél értékesebb helyszínként szerepeljenek a kereskedelmi ingatlanok piacának térképén. Az Indotek Group ennek jegyében fejezte be 2018 májusában a Csepel Plaza korszerûsítését, és indított hasonló fejlesztéseket Zalaegerszegen, Sopronban, Debrecenben és Szegeden.

Forrás: OKK Fehérvár

Megosztás