Ingyenesen kapnak védõoltást

2019-04-12 | Helyi közélet
"Az elsõ olyan magyar települések között van városunk, melyek ingyenesen biztosítják a kullancsok által terjesztett vírusos agyvelõ- és agyhártyagyulladás elleni védõoltást, amit idén elsõ alkalommal mintegy félszáz önkormányzati dolgozó kap meg – derült ki szerda délelõtt a Polgármesteri Hivatalban tartott sajtótájékoztatón.

Az eseményen beszédet mondott Lazók Zoltán polgármester, Dr. Mátics István, az Egészségügyi és Szociális Bizottság elnöke, valamint Dr. Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke.
 

– Közismert, hogy a kullancscsípés nagyon súlyos következményekkel járhat, az általuk terjesztett egyik legveszélyesebb betegség a vírusos agyvelõgyulladás. Mindig érdemes élni a lehetõséggel, ha egy potenciálisan súlyos betegség ilyen egyszerûen megelõzhetõ – fejtette ki Lazók Zoltán.
 

– Ezért a védõoltást a program elsõ fázisában azoknak az önkormányzati cégnél dolgozóknak biztosítjuk térítésmentesen, akik a szabadban dolgoznak, például a városi parkokban, erdõs külterületeken, hiszen õk vannak a leginkább kitéve a kullancscsípésnek.

Határozott szándékunk, hogy a jövõbeni tapasztalatok alapján bõvítsük a programot” – tette hozzá a városvezetõ.
 

Dr. Mátics István Oroszlány 2009-ben indított egészségügyi programjának fejlõdésérõl számolt be, és röviden tájékoztatta a hallgatóságot a kullancsok által terjesztett betegségek súlyosságáról.

Arra hívta fel a figyelmet, hogy a fertõzés az esetek jelentõs részében tünetmentesen lezajlik, ám éppen azért veszélyes és kiszámíthatatlan betegség, mert nem lehet elõre tudni, kinél okoz súlyos szövõdményeket.

A védekezés pedig azért is indokolt, mert a már kialakult betegség kezelésére nincsen célzott terápia, az esetleges agykárosodás mértékét gyógyszeresen nem lehet befolyásolni.

Dr. Póta György a polgármester szavait kiegészítve hangsúlyozta: sokan gondolnak úgy a kullancsok által terjesztett betegségekre, hogy azokra csak akkor kell igazán figyelni, ha a természetet járjuk. Ez azonban már nem így van, a kis vérszívók egyre közelebb merészkednek hozzánk az épített környezetben is.

Megtalálhatók például a városi parkokban, játszótereken, családi házak kertjében, de a magas fûvel benõtt, elhanyagolt területeken is jelen vannak. A kutatások szerint már minden ötödik kullancscsípés városi környezetben történik.

A Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke kiemelte: a kertvárosi jellegû területek bõvülése jelentõs mértékben növelheti a kullancsokkal való találkozás lehetõségét.

A szakemberek szerint hazánk a közepesen veszélyeztetett országok közé tartozik, magasabb kockázatú területnek az ország délnyugati része, valamint az északi határsáv középsõ szakasza számít, ebbe a régióba tartozik Oroszlány is."

Forrás:oroszlany.hu

 

Megosztás