Hamarosan kezdődik Székesfehérvári Királyi Napok

2019-08-06 | Székesfehérvár
(Fotó:OKK Fehérvár) Fesztiválnyitány a Városház téren, Mapping vetítés, Középkori óriás sakk, fúvósok a Belvárosban, függőleges mesék légtornászokkal, a világot ideteremtő néptáncfesztivál, Öreghegyi mulatság, középkoridéző ünnepi játékok forgataga – hamarosan elkezdődik a Székesfehérvári Királyi Napok augusztus 20-ig tartó rendezvénysorozata.

Már csak néhány nap választja el Székesfehérvárt az év talán legjobban várt időszakától: pénteken este a fesztiválnyitánnyal elkezdődik a Székesfehérvári Királyi Napok rendezvénysorozata.

„Szeretnénk értéket közvetíteni, és szeretnénk, hogy az emberek jól érezzék magukat, hogy ott legyen a mosoly minél többeknek az arcán, kicsikén és nagyokén egyaránt.” – fogalmazott dr. Cser-Palkovics András polgármester a másfél hetes, kulturális, történelmi és közösségi értékeket képviselő összművészeti rendezvénysorozatról: „Izgalmas és érdekes minden székesfehérvári és minden máshonnan érkező vendégünk számára. Legyen az a vendég magyar vagy határon túlról érkező magyar vagy a világ más tájáról érkező vendég, biztos vagyok benne, hogy megtalálja azt a programpontot, amire érdemes elmennie, amin érdemes részt vennie.” A rendezvénysorozat célját az arra büszke és az arról felelősen gondolkodó város történelmi múltjának bemutatásában fogalmazta meg, ami a kultúra színes eszközeivel valósul meg, nemcsak a Belvárosra koncentrálva. A polgármester az előkészületek kapcsán köszönetet mondott mindenkinek, aki épít, részt vesz a lebonyolításban és az utómunkákban, valamint köszönetét fejezte ki a megannyi önkéntesnek a közreműködésért.

Egy új, a közönségszervezést szolgáló technikai újdonságot is kínál a Királyi Napok: idén egy erre a rendezvényre kifejlesztett applikáció segíti a tájékozódást – ezt csütörtöktől lehet majd letölteni, és a különböző infópontokon az önkéntesek adnak információt a használatról, tette hozzá a polgármester.

Benkő-Igaz Krisztina
, a Fehérvári Programszervező Kft. szakmai vezetője felhívta a figyelmet a pénteken este 20.30 órakor kezdődő fesztiválnyitányra, aminek a próbái már javában folynak. Az első este leglátványosabb programelemei közé tartozik a 3d-s Mapping architekturális vetítés, amit idén is három napon keresztül láthat a közönség; illetve elindul a Fény utca, a vetített történelmi képregénnyel. Két alkalommal is fúvósok zenélnek a Belvárosban, a Fricsay és a Fehérvári Fúvós Fesztivál töltik meg jó hangulattal az utcákat. A Koronázási Ünnepi Játékok újdonságaiból a Középkori óriás sakkot, a kipróbálható lovagi tornát és a légtornászok segítségével bemutatott függőleges meséket emelte ki. Az augusztus 20-i programok a tűzijáték előtt a Táncra, Magyar! műsorával zárulnak, amelyben idén az Alba Regia Táncegyüttes 70 éves jubileumi előadását láthatja a közönség.

Már megérkeztek hazánkba a XXIV. Királyi Napok Nemzetközi Néptáncfesztivál első vendégei Kanadából és Indonéziából, mondta el Majoros Andor, az Alba Regia Táncegyesület művészeti menedzsere. Nyolc külföldi csoport fogadta el a meghívást, ami idén is lehetővé teszi, hogy a színes rendezvénysorozat a világot hozza el Székesfehérvárra.

Östör Annamária
önkormányzati képviselő az augusztus 19-én megrendezésre kerülő Öreghegyi mulatságra invitálta meg a szórakozni vágyókat: a Bory téren újdonság lesz idén a gyerekeknek rendezett interaktív játszóház, de minden korosztály találhat magának kedvére való programot: lesz például operett, felvonulnak a borrendek, fellép Vikidál Gyula, a napot pedig a népszerű utcabál zárja a Fantom zenekarral a csodálatos helyszínen látható tűzijáték előtt.

A város imázsát építő rendezvénysorozatról F. Szegő Krisztina, a Fehérvári Turisztikai Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője azt hangsúlyozta, hogy az egyedi fesztivál csak Székesfehérvárhoz köthető, és olyan egyedi eseményekkel, színvonallal bír, amely a kezdetektől megduplázta a vendégéjszakák számát. Az Irodának különleges vendége lesz a rendezvénysorozat idején: Alba, a népszerű humanoid robot készen áll arra, hogy a városról meséljen a betérőknek, vagy társalogjon velük egy kicsit. A Tourinform Iroda hosszabb nyitvatartással üzemel, ezenkívül a Városház téren információs ponttal lesznek jelen, este 10 óráig, illetve a Szertartásjáték előadásának napjain a program végéig; a második hétvégén pedig a MÁV-val kötött szerződéssel lehetővé teszik az 50%-os kedvezménnyel utazást Székesfehérvárra. A távolabbról érkező vendégeknek különleges turisztikai programokat kínálnak nemcsak a városban, hanem a környéken is.

A rendezvénysorozat programjairól a https://kiralyinapok.szekesfehervar.hu/ oldalon lehet tájékozódni.

 

OKK FEhérvár

 

Megosztás