Ismét életet mentett a szén-monoxid-érzékelő Fehérváron

2019-08-22 | Székesfehérvár
Egy székesfehérvári családi házban riasztott a készülék augusztus 21-én, szerdán délután. A lakók elzárták a gázkazánt és az épületet átszellőztették.

A tűzoltók a kazán elindítása után a gázkészülék fölött folyamatosan emelkedő szén-monoxid-koncentrációt mértek. A helyszínre a gázszolgáltató is megérkezett. Sokan tévesen a fűtési szezonnal hozzák kapcsolatba a mérgező gáz kialakulását, holott létrejöttének kockázata egész évben fenyeget.

Három egyszerű módszerrel megelőzhetőek a tragédiák: Biztosítani kell a nyílt lánggal égő vízmelegítők, kazánok, cirkók, bojlerek levegő-utánpótlását! Nem elég kinyitni az ajtót vagy az ablakot, egy résszellőzőt kell beszereltetni az ablakba. Tilos letakarni, vagy megszüntetni a szellőzőnyílásokat.

Évente egyszer szakemberrel vizsgáltassa meg a gázüzemű fűtőberendezését, és a kémények ellenőriztetése érdekében vegye igénybe az ingyenes lakossági kéményseprői szolgáltatást. Egy jól működő, rendszeresen ellenőrzött fűtési rendszer is bármikor meghibásodhat, ilyenkor a veszélyre csak egy megfelelő szén-monoxid-érzékelő figyelmeztethet.

Ezen a linken érhető el az érzékelők pozitív és negatív listája: http://www.katasztrofavedelem.hu/index2.php?pageid=piacfelugyelet_szenmonoxid_erzekelok

Fentiekről Szabó-Bisztricz Anett tűzoltó főhadnagy megyei katasztrófavédelmi szóvivő tájékoztatott.

 

 

Megosztás