Elkészült a város első okos tanterme

2019-09-30 | Székesfehérvár
(Fotó:OKK Fehérvár) Sajtónyilvános keretek között adták át a város első okos tantermét, amely a Székesfehérváron elindított Okos Iskola Program keretében készült el a Széna Téri Általános Iskolában.

A XXI. századi technológiákkal felszerelt tanterem lehetőséget ad arra, hogy új élménypedagógiai módszerekkel a tanárok más megvilágításban oktathassák a matematika, a magyar, a történelem, vagy akár a kémia tantárgyakat.

Az okos tanterem nem csupán informatika oktatására szolgál, hanem olyan digitális eszközöket kínál a pedagógusoknak, amelyek alkalmasak arra, hogy új módszerek használatával tanítsák mind a humán, mind pedig a reál tantárgyakat, és növeljék ezzel a tanulók motivációját és a tanulás hatékonyságát. „Itt ma nem csupán egy új tantermet adunk át, ennél sokkal többről van szó. A világ változik, változnak a gyerekek és az eszközök is. Az intézmény egyik legfontosabb feladata, hogy az életre készítse fel a tanulóit, és ehhez változniuk kell a tanítási módszereknek is. Fontos, hogy a sok információból ki tudják választani azt, amire szükségük van, ezt rendszerbe tudják foglalni és ezt felhasználni. Ez az okos tanterem nem informatika oktatására szolgál, hanem a digitális környezet teremt.” – fogalmazott Dr. Lóródiné Lajkó Ágnes igazgató. Beszédében elmondta, hogy a terem kialakítása és az itt használt eszközök elősegítik, hogy a tantárgyakat innovatívabban, a kornak megfelelő eszközökkel oktathassák: „Nem csak motiváltabbak lesznek a diákjaink, és nem csak a figyelmüket tudjuk fenntartani, hanem növelni tudjuk a tanulás hatékonyságát, csökkenteni tudjuk a tanulók közötti különbségeket, és erősíteni az általános kompetenciákat is.”

Az igazgató elmondta, hogy öt pedagógussal – matematika, kémia, magyar nyelv, történelem, természetismeret szakos kollégával – megalakult a PediKom csoport, akik az okos teremhez kapcsolódó új módszertan kialakításában vesznek részt. A teremben mostantól az 5. és 7. évfolyamosoknak tartanak órákat, a jövőben pedig szeretnék a módszertant a további évfolyamokra is kiterjeszteni.

A pilot program keretében elkészült terem Székesfehérvár Önkormányzata és a Székesfehérvári Tankerületi Központ összefogásából, az Alba Innovár megvalósításában, közel 20 millió forintos beruházásból készült el.

 

OKK Fehérvár

 

Megosztás