A Székesfehérvári Királyi Napok augusztus 15-i, csütörtöki eseményei

2019-08-14 | Székesfehérvár
(Fotó:OKK Fehérvár) Megemlékezés a Szent István gyalogezred katonáiról és a Nagyboldogasszony-napi ünnepi szentmise szerepel a Székesfehérvári Királyi Napok programjában augusztus 15-én, csütörtökön. Este parádés felvonulással és gálával zárul a nemzetközi néptáncfesztivál, illetve továbbra is láthatjuk a IV. Béla király életútját bemutató Mozgó történelmi képregényt a Belvárosban.

A Székesfehérvári Királyi Napok hetedik napján 9 órakor kezdődnek a programok. A Lánczos Kornél Reálgimnázium udvarán a Magyar Királyi 3. Szent István Gyalogezred doni harcokban elesett katonáiról emlékeznek meg ünnepélyes keretek között.

Hazánkban Nagyboldogasszony napja Szent István óta parancsolt ünnep. Bár a mennybevétel dogmáját XII. Pius pápa viszonylag későn,1950-ben hirdette csak ki, az ünnep az egyház sok évszázados hitbeli meggyőződését tükrözi. Magyarországon ez a nap kiemelt ünnep, 1948-ig munkaszüneti nap volt.  Augusztus 15-én, csütörtökön 18 órakor Nagyboldogasszony ünnepén Spányi Antal megyés püspök tart misét a Szent Imre-templomban.

Ezen a napon zárul a XXIV. Királyi Napok Nemzetközi Néptáncfesztivál. A résztvevő együttesek (Brazília, Kanada, Kolumbia, Indonézia, Macedónia, Szlovákia, Tajvan, Törökország és az Alba Regia Táncegyüttes) 18.30 órakor a Táncháztól indulva vonulnak végig a városon. A Mészöly Géza utca – Mátyás király körút – Alba Plaza – Városház tér – Fő utca útvonalon haladva érkeznek a Zichy-színpadhoz, ahol 20 órától látványos gálaműsorral búcsúznak városunktól.

A Belvárosban sétálók 21 órától láthatják a Ciszterci templom és Szent István Király Múzeum Rendház épületének homlokzatán a Mozgó történelmi képregényt, amely idén IV. Béla életét és uralkodását mutatja be.

 

OKK Fehérvár

 

Megosztás