A Székesfehérvári Királyi Napok programjai augusztus 19-én, hétfőn

2019-08-19 | Székesfehérvár
(A kép illusztráció - Fotó:OKK Fehérvár) Harmadik napjához érkezik a Koronázási Ünnepi Játékok augusztus 19-én, hétfőn. Az egész napos programkavalkád mellett részesei lehetünk a 28. Öreghegyi Mulatságnak és a Koronázási szertartásjátéknak, de láthatjuk még az interaktív épületfestést és a mozgó történelmi képregényt is.

Ismét a középkorba repítik a gyerekeket és felnőtteket egyaránt a Koronázási Ünnepi Játékok. A belvárosi programkavalkád záró napján felépített utcarészletekkel, vásári forgataggal, korhű életképekkel, egyedülálló látványosságokkal és rengeteg játékkal várják az érdeklődőket. Újdonságként láthatjuk a muhi csatát megelevenítő, élő óriás sakkot 16.00 és 18.30 órától a Városház téren. Szintén új programelemként a bátor vitézek megmérettethetik magukat a 30 méter hosszú lovagi ügyességi pályán.

Öreghegyen hosszú évek óta hagyomány, hogy a Szent István napját megelőző napon rendezik meg a városrész legnagyobb ünnepét, az Öreghegyi Mulatságot. A 28. programsorozat augusztus 19-én, hétfőn 15.00 órakor kezdődik a Bory téren, ahol nyitva áll a Mesekert interaktív játszóház. A színpadon 15.00 órakor a Főnix Rock and Roll SE táncosai, 15.20-kor Zsigmond Lala, majd 15.40-kor a Felicita KTSE táncosai lépnek fel. A borlovagrendek hagyományos felvonulása 16.10 órakor indul az Öreghegyi Borház pincéjétől a színpadig, ahol be is mutatkoznak a borrendek. 17.00 órakor dr. Cser-Palkovics András polgármester köszönti a résztvevőket, majd az új kenyér és a bor megszentelésével folytatódik a rendezvény. Ezt követően Szolnoki Tibor és Zsadon Andrea, majd a Zsikó zenekar koncertezik, Vikidál Gyula fellépésének 19.30 órától lehetünk részesei, végül a hagyományos utcabállal és 24.00 órától tűzijátékkal zárul az Öreghegyi Mulatság.

A IV. Béla király koronázási szertartását és életművét bemutató, hetedik Koronázási szertartásjáték 21.00 órakor kezdődik a Nemzeti Emlékhely fölé emelt szabadtéri színpadon, dr. Szikora János rendezésében. Idén is sokszereplős darabot láthatunk színművészek, táncosok és sok határon túli fiatal közreműködésével. A címszereplőt Lábodi Ádám alakítja, felesége, Laszkarisz Mária szerepében Kubik Anna lép színre, Szent Margitot Varga Lili személyesíti meg, Batu kánt Sághy Tamás játssza, a narrátor Mihályi Győző lesz.

A Fő utcán, a Virágórával szemközti ház homlokzatán különleges, 3D-s kirakós játék várja a látogatókat 21.00 órától. A IV. Béla király életét és uralkodását bemutató mozgó történelmi képregény továbbra is 21.00 és 24.00 óra között tekinthető meg a Fő utcán, a Ciszterci templom és Szent István Király Múzeum Rendház épületének homlokzatán.

 

OKK Fehérvár

 

 

Megosztás