A város első újszülöttjeit köszöntötték

2020-01-03 | Székesfehérvár
(Fotó:OKK Fehérvár) Szerdán hajnalban született meg Székesfehérvár első kisbabája, Lits Iván, majd délelőtt az első kislány, Vízer Anna.

A Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházban 2020. január 1-jén, szerdán hajnalban jött a világra az új év első székesfehérvári babája, Lits Iván. A kisfiú 49 cm-rel császármetszéssel született, 3620 grammos súllyal. Délelőtt követte őt a szintén székesfehérvári Vízer Anna, 3050 grammal, 48 cm-rel.

Az Újszülött-, Csecsemő- és Gyermekosztályon dr. Cser-Palkovics András polgármester gratulált elsőként, és átadta az első újszülöttnek járó 200 ezer forint értékű babakötvényt, amihez a kamatokkal kiegészülve Iván 18 éves korában juthat hozzá. Dr. Cser-Palkovics András boldog új évet, egészséget és boldogságot kívánt mindkét kicsinek és a családoknak. Az újszülöttek a „Székesfehérvári Születési Támogatási Program” ajándékát is megkapták. Litsné Németh Viktória elmondta, hogy holnap utazhatnak haza, ahol a két nővére már nagyon várja az új családtagot.

Míg a múlt évben 2500, 2019-ben százzal több, pontosan 2614 kisbaba jött a világra a város kórházában; a gyermekek 37 százaléka születik császármetszéssel, és több a kislány, mint kisfiú, mondta el Dr. Hagymásy László osztályvezető főorvos. A fehérvári szülészet 200 millió forintot nyert pályázati úton családbarát szülészet megvalósítására: a kórház a természetes szülészeti szemlélet gyakorlati megvalósítását támogatja mind a szülőszobákban, mind pedig a gyerekágyas osztályokon, és minél családiasabb légkört szeretnének kialakítani. Az építkezés decemberben indult el, az átalakítás alatt lévő részeket lezárták az osztályon. Egy- és kétágyas szobákat alakítanak ki a gyermekágyas részben, a négy meglévő egyágyas szülőszobák vizesblokkjait felújítják, otthonosabbá teszik a részleg hangulatát, illetve kialakítanak egy ötödik, családi szülőszobát, ahol megteremtik a vízben vajúdás és a vízben szülés lehetőségét. Az átadást tavaszra tervezik – addig is kérik a szülő nők, családok türelmét.

 

OKK Fehérvár

 

Megosztás