Fehérvári Advent: fényjátékok, családi programok, koncertek a Belvárosban

2019-11-27 | Székesfehérvár
Az utolsó novemberi pénteken kezdődik és december 24-ig tart az idei Fehérvári Advent programsorozata.

„A város az év legszebb, ünnepi időszakára készül! Több hónapos felkészülés eredménye, és sok-sok ember munkája az a programsorozat, amely néhány nap múlva elindul és Karácsonyig tart. A legnagyobb köszönet, ha sokan vagyunk, ha valóban megéljük az ünnepet, ha sok gyermeket, családot, mosolyt látunk és nem rohanást, nem kapkodást! Fehérváron adott lesz a környezet, a lehetőség a közös ünnepre.” – emelte ki dr. Cser-Palkovics András polgármester. Arról is szólt, hogy a Püspöki Palota adventi udvara egy külön sziget lesz a Belvárosban. Innen kilépve számos hagyományos és új kreatív elemmel találkozhatnak az érdeklődők.

A polgármester felhívta a figyelmet az első közös adventi gyertyagyújtásra, amely a Püspöki Palota udvarán november 30-án 16 órakor, majd a város közös koszorújánál december 1-jén, vasárnap 18.00 órakor kerül sor Spányi Antal megyés püspökkel együtt. Dr. Cser-Palkovics András polgármester kiemelte a gyerekek szerepét, a gyermeki öröm megnyilvánulását és az adakozás fontosságát, nem csak a karácsonyi időszakban, hanem azután is.

Benkő-Igaz Krisztina
, a Fehérvári Programszervező Kft. szakmai vezetője arról szólt, hogy kollégáival, a Városgondnokság munkatársaival és a virágkötőkkel együttműködve igazi közösségként, örömmel készülnek idén is az adventre. Újdonság lesz a Vasvári Pál utca, melyet karácsonyi sikátorrá, mesefaluvá változtatnak majd. Több programelemben megjelenik a környezettudatosság, például a karácsonyfát régi fadíszekkel dekorálták. Fontosnak nevezte ugyanakkor, hogy vigyázzunk a dekorációkra, a közös értékeinkre.

A Fehérvári Advent egyik leghangulatosabb eseménye idén is a Kisangyalok karának fellépése lesz
: ez már az ötödik alkalom, amikor a város iskoláinak énekelni szerető kisdiákjaiból verbuválódott alkalmi kórus a legszebb karácsonyi dalokkal áll a közönség elé a Városház téren. Idén 10 intézmény – a Hétvezér, a Kossuth Lajos, a II. Rákóczi Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű, a Széna Téri, a Táncsics Mihály, a Vasvári Pál, a Vörösmarty Mihály, a Zentai Úti Általános Iskola, a Kodály Zoltán Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola és a Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola Tagintézménye – kis énekeseit hallhatják az érdeklődők. A Kisangyalok karát Polgár Zoltánné, a Kodály Zoltán Általános Iskola, Gimnázium és AMI pedagógusa vezényli december 1-jén, vasárnap. A kórus által előadott gyönyörű karácsonyi dalok keretezik majd az első adventi láng fellobbanását: dr. Cser-Palkovics András polgármester és Spányi Antal megyés püspök közösen gyújtja meg az első gyertyát a város adventi koszorúján 18 órakor. A további gyertyagyújtások is ugyanebben az időpontban lesznek az adventi vasárnapokon.

Hosszú évek szép hagyománya az is, hogy hétköznap délelőttökön gyerekhangok zengik be a Városház teret, kisiskolások és óvodások mutatják be karácsonyi műsoraikat az Adventi színpadon. Ebben az évben több mint harminc csoportot láthatnak itt szerepelni zenés, verses összeállításokkal, kis jelenetekkel, Luca-napi szokásokat bemutató és betlehemes műsorral. Hétvégenként a Hiemer-ház Gesztenyés udvari foglalkoztatójában kinyitnak a játszóházak, ahol akár ajándékot is készíthetnek közösen a családok.

Tovább épül a mézeskalács város is
: az első hétvégén, pénteken és szombaton a mézeskalács sütésével is megpróbálkozhatnak az érdeklődők 15 órától, ugyancsak a Hiemer-házban. A kivilágított mézeskalácsvárost idén is bárki megtekintheti, az adventi hétvégéken 15.00–19.00 óráig a Hiemer-házban (bejárat a Jókai utca felől), december 1–23-ig hétköznapokon 9 és 19 óra, hétvégén pedig 15 és 19 óra között a Városháza I. emeletén.

Idén különleges vendége is lesz a Fehérvári Adventnek: december 7-én, szombaton  15–17.30 óra között a finn Mikulás, Joulupukki érkezik a városba. A szervezők már 14.45-től közös éneklésre hívják a gyerekeket, akik érkezési sorrendben mehetnek majd fel a színpadra. Már most felhívják a szülők, nagyszülők figyelmét arra is, hogy Joulupukkihoz csak a gyerekek mehetnek fel, a színpadon a Mikulás manói segítik majd a kicsiket, a felnőttek a színpad előtt készíthetnek fotókat a nagy találkozásról.

A karácsony előtti várakozás idején a már megszokott helyeken – Fő utca, Liszt Ferenc utca, Városház tér, Zichy liget, Várkörút – kívül az Oskola utcában, a Kossuth-udvarban, az Órajátéknál, a megújult Országzászló téren is gyönyörködhetünk az ünnepi díszkivilágítás szépségében. Ebben az évben is lesz élő adventi naptára a fehérváriaknak: a fényfestésnek köszönhetően a Városháza változik át esténként mesebeli kastéllyá. Idén megújul a látvány, más motívumok jelennek meg a homlokzaton, amelyek – a Fényszórók Visual alkotóinak köszönhetően – meg is mozdulnak. 17.30 órakor minden nap kinyílik egy ablak, ahonnan színészek, énekesek, zeneiskolások előadásában hallhatunk majd egy-egy dalt, mesét, verset a karácsonyig tartó időszakban. Az adventi hétvégéken fényfestést láthatunk a Városháza díszudvarán és a Hiemer-ház Jókai utcai kapuján is. A vásár idén az Alba Plaza előtti tértől a Városház téren és a Fő utcán át a Zichy ligetben felállított óriáskerékig tart. Az óriáskerék december 31-ig itt lesz a városban, így akár fentről is megcsodálható a kivilágított belváros.

A hangulatos esti sétákat az adventi hétvégéken Falvay Miklós médiaművész interaktív játékai is gazdagítják: nemcsak csodálhatják a fényeket az arra járók, de játszhatnak is velük. A tavaly már kipróbált és bevált hópelyhes játékot idén a Varkocs-szobornál találják az érdeklődők, kicsit tovább sétálva, az Országzászló téren pedig a nyáron megismert, az időjáráshoz alkalmazkodva mostanra téliesített kockaforgatós játékkal változtathatják át az épület homlokzatát.

A négy adventi hétvégén zenés műsorok, koncertek várják a fehérváriakat
: az első vasárnapon, a Kisangyalok kara előtt Vörös Janka és Fövenyi Máté duóját hallhatja a közönség, utánuk Gájer Bálint koncertje következik. A második hétvégén klasszikus kóruskoncerttel, jazz- és popdallamokkal várják a fehérváriakat: december 7-én fél hatkor az Alba Regia Vegyeskar, 18 órától a Merry Go Round Duó műsorát, december 8-án, vasárnap fél hatkor a Nyári lányok, Aliz és Edit, majd hat után pár perccel a Mits-Horváth Quartet (Mits Márton, Horváth Dávid, Varga Szabolcs, Vörös Tamás) koncertjét élvezhetik az Adventi színpadon. A harmadik szombaton, december 14-én 17.30-kor ismét egy fehérvári kórus, a Vox Mirabilis énekel, majd a Szőke Nikoletta Quartet lép színpadra. December 15-én, vasárnap fél hatkor Nagy Lili és Lakatos Levente kiskoncertje, utánuk pedig Wolf Kati műsora következik. A negyedik hétvégén, szombaton, december 21-én előbb Bebe, majd a Boka Boogie Band karácsonyi koncertjét, december 22-én, vasárnap pedig Szűcs Gabi és Csemer Boglárka zenekarának műsorát hallhatja a közönség.

A Fehérvári Programszervező Kft. munkatársai még december 24-én is várják a családokat, idén is lesz manókereső játék, hogy a gyerekek addig se unatkozzanak, amíg otthon elkészül a karácsonyfa, az ünnepi vacsora és megérkezik az angyal az ajándékokkal. A Városház téren, az Adventi színpadnál 10–14 óráig lehet majd jelentkezni a játékra.

Az adventi hétvégékre kinyílik a Püspöki Palota adventi udvarának kapuja.
„Az adventi udvar alapvető missziós küldetése, hogy bemutassuk a keresztény értékrendet és a történelmi tényeket, amelyek Jézus Krisztusról szólnak. Isten szeretete húzódik meg minden mögött, amit mi ünneplünk, és amit igazi értékként átadunk az udvarba betérőknek.” – mondta Ugrits Tamás pasztorális helynök, püspöki irodaigazgató.

Visiné Farkas Katalin
egyházmegyei munkatárs hangsúlyozta, a kertben kézműves és jótékonysági vásár várja az érkezőket. Az udvar november 30-án 10.00 órakor nyílik meg, adventi szombatokon és vasárnapokon 10-től 19 óráig tart nyitva, illetve december 17–21-ig hétköznapokon is látogatható 14–19 óra között.

Az Egyházmegyei Múzeum szervezésében, a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban több program is lesz.
November 30-án, szombaton 14.00 órakor a családok közösen készíthetnek adventi koszorúkat, melyeket Spányi Antal megyés püspök meg is áld majd. Erre a programra november 27-ig lehet regisztrálni a múzeum honlapján. December 6-án, pénteken 14.00 órakor Mikulásváró kézműves foglalkozásra, karácsonyfadísz-készítésre várják az résztvevőket, regisztrálni december 4-ig tudnak a családok. Az udvarban óriás puzzle játékokat és óriás mesekockákat is találnak a betérők.

A Katolikus Karitász november 23-án elindította a Tárjátok ki szíveteket! adománygyűjtő akciót, amely karácsonyig tart.
Többféle módon is lehet csatlakozni. Nagy Lajosné karitászigazgató elmondta, a helyi szervezetük az adventi udvar első traktusában, nagy zöld sátorban várja a támogatókat jótékonysági vásárral. Tavaly indult és idén is megvalósul az Angyalbatyu akció, melynek keretében szegény sorsú gyerekek számára gyűjtenek ajándékcsomagokat. Idén kiemelten 500 csomagot juttatnak el a kárpátaljai nagycsaládosoknak.

 

OKK Fehérvár

 

Megosztás