Felkészülten az új tanévre: az iskola-előkészítőtől az emeltszintű angol érettségiig

2019-08-16 | Székesfehérvár
Felkészülten várja a 2019/2020-as tanévet a székesfehérvári Comenius Angol-Magyar Két Tanítási Nyelvű Iskola. Diákjaink még javában nyaralnak, mi azonban már most tudjuk, hogy az intézményeinkbe ezúttal 460 gyermek, fiatal érkezik hamarosan. Óvodánk, iskolai előkészítő osztályunk, általános iskolánk, valamint gimnáziumunk is várja már a tanévkezdést.

„Két első osztállyal, tizenhat fős csoportokkal indul az új tanév. Előkészítő osztály is indul, amely áthidalás az óvoda és az iskola között” – mondta el Rockenbauer Lajos, a Comenius igazgatója. Az előkészítő évfolyam igen fontos és különleges, a magyarországi pedagógiai rendszerben kevésbé alkalmazott megoldás. „Vannak gyerekek, akik lassabban érnek, s noha nagyon okosak, de a finommotorikai fejlődésük kicsit lassabb. Ezért nem érdemes egy padba ültetni őket a már iskolaérett gyerekekkel. Még nem maradnak benn úgy a feladatban, hamarabb elfáradnak, előbb felállnának, játszanának. Jót tesz nekik az előkészítő” – tette hozzá az igazgató.

Az előkészítő osztálybanfeladatmegoldó kezdeményezések vannak, mint az óvodában, de már hosszabb ideig foglalkoznak egy valamivel. Írás- és olvasás előkészítés is zajlik, hogy aztán a következő évben, az első osztályban már könnyebben vegyék az akadályokat. „Persze ha kérdeznek, érdeklődnek, segítünk nekik a betűk világában eligazodni, de ez akkor még nem feltétel. Sok mozgásban van részük, játszhatnak s közben észrevétlenül fejlesztjük őket” – világított rá az igazgató, ahogy arra is: „Öt szakember mondja meg nálunk, hogy az óvodás iskolaérett-e. Arra bíztatjuk a szülőket, hogy ne aggódjanak, ha a gyereket előkészítőbe javasolják, mert nem fog lemaradni semmiről. Ha később megy egy évvel iskolába, könnyebben fogja venni az akadályokat. Boldogabb élmény lesz az iskola, szeretni fog iskolába járni.”

A Comenius óvodája, iskolái három épületben kaptak helyet. „Így a Comenius diákjainak megvan az az érzésük, hogy másikiskolába járnak, hiszen másik épületbe is kell menniük, amikor elhagyják az egyik intézményünket” – emelte ki Rockenbauer Lajos. Az Óvoda utca az első, itt található az óvoda és az alsó tagozat. De az ötödiket már a Koppány utcai épületben kezdik. A Comenius megadja a módját a „váltásnak”: minden év végén szimbolikusan átballagnak a diákok az egyik épületből a másikba, amikor bemutatják nekik az új iskolájukat. Aztán a kilencedik évfolyamtól mennek a Vértanú utcába, ahol a gimnáziumi éveiket töltik. Ezek az épületek közel vannak egymáshoz, tehát nem jelent nagy átszervezési kötelezettséget sem nekik, sem a szülőknek a váltás.

A Comeniusban idén is tizenhat fős osztályok indulnak – a kis létszám miatt jobb a tanár-diák arány az állami fenntartású iskolákhoz képest, így személyre szabottabban dolgozhatnak a gyerekekkel. Míg egy gimnáziumban 12,8 gyerek/főállású pedagógus, addig a fehérvári Comeniusban 7,9 gyermek/tanár az arány. Kevésbé leterheltek a tanárok, kisebbek a csoportok, jobb az eredmény. „Tőlünk úgy megy el a gyerek, hogy van egy felsőfokú C1 komplex nyelvvizsgája angolból” – fogalmazott Rockenbauer Lajos, a Comenius igazgatója. A 2018/2019-es lezárt tanév mérlege igen eredményesnek mondható: a 31 végzős diákból 30-nak sikerült ez az eredmény. Az 1 fő, aki később csatlakozott, középfokú nyelvvizsgával távozott. Mindannyian emeltszintű érettségit tettek angolból. A felsőoktatási bemeneti feltételeket tehát alapból hozza a Comenius. Jövőre ugyanis már emeltszintű érettségi és minimum középfokú nyelvvizsga kell a felsőoktatásba való bejutáshoz.

„A Comeniusban most már az a cél, hogy a második idegennyelvből is meglegyen legalább a középfokú nyelvvizsga érettségiig” – szögezte le a fehérvári iskola igazgatója, hozzátéve: „Az intézményben legtöbben ma is a németet tanulják, de megugrott a spanyol, a francia, az olasz nyelv iránti érdeklődik, valamint virágzik az orosz.”

 

Az iskola közleménye

 

Fotó:Comenius

 

Megosztás