Honvéd fesztiválra várják az érdeklődőket Pákozdon

2019-09-25 | Székesfehérvár
Tizedik alkalommal rendezi meg a Katonai Emlékpark Pákozd és a Honvédség és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezete a Honvédfesztivált. Az 1848. szeptember 29-i pákozd-pátka-sukorói csata emléke előtt tisztelgő programsorozaton megelevenednek a 171 évvel ezelőtt történt események, valamint az érdeklődőknek lehetőségük lesz a honvédelemmel és az abban aktív szerepet vállalókkal való találkozásra.

A programsorozat a hagyományokhoz híven szeptember 23-án Székesfehérváron, az általános iskolások részére szervezett honvédelmi csapatversennyel kezdődött, amit országos hadijáték, számháború követett a KEMPP-ben. A hét folyamán lesznek honvédelmi vetélkedők, járőrverseny és módszertani bemutatók is az Emlékparkban az ifjúság és a pedagógusok részére.

A sorsdöntő csatát megelőző sukorói haditanács 171. évfordulója alkalmából szeptember 27-én, pénteken 17.00 órától kerül sor megemlékezésre és ökumenikus imára a Sukorói Református templomban, a Honvéd Férfikar közreműködésével.

Szombaton az Emlékparkba a „Csatatéri sokadalom” mellett honvédelmi, katonai hagyományőrző és családi napra várják a kilátogatókat. A nap folyamán a különböző hadtörténelmi korszakok elevednek meg hagyományőrzők segítségével. A török idők zsoldos hadviselésétől, a XVI-XVII. századi tűzfegyvereken, a hídi csata bemutatásán és az 1848-as honvéd gyalogsági, alaki és harcászati bemutatón keresztül, egészen a tűzszerész robot működéséig ismerkedhetnek meg a látogatók a hajdani és mai harcászati eszközökkel. Ezen kívül a nap folyamán az egyes hagyományőrző szervezetek bemutató pontjai részletes betekintést nyújtanak a hadtörténelem egyes fejezeteibe. A sokadalomban helyet kap a katonai és a könnyű zene is, katonai térzene és a Military Girls koncertje színesítik a nap eseményeit. Mindezek mellett lesz légpuska-lövészet, kézigránát-dobás; egyensúlyozó pálya, lézeres céllövészet, vívás szimuláció, Raptor lézerharc, a kisebbeknek pedig tüzér- és gyalogos kiképzés. A nagyobbakat I. világháborús témájú filmekkel várnak: Zsalakó István 12 Pokol és Burián Zsiga Csak még egyszer előre! filmjeit vetítik majd. A szombati esemény díszvendége Dr. Simicskó István, a Honvédelmi Sportszövetség elnöke lesz.

Szeptember 29-én, vasárnap 10.00 órakor a 171 évvel ezelőtti események tiszteletére ünnepség és koszorúzás kezdődik, amelyet a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség és az Ifjú Nemzetőrök közreműködésével a nagy csata követ az Emlékparkban. Később felavatják Nagy Benedek Szent László király szobrát, ahol megemlékeznek Dr. Gyuricza Béla vezérezredesre, a HTBK megalapítójára, a Katonai Emlékpark megálmodójára.

A programok helyszíne megközelíthető a Pákozd Szúnyog-szigeti bekötőúton, a kijelölt parkolókból gyalogosan. A fesztiválról további információ a www.kempp.hu oldalon olvasható.

 

A rendezvény ingyenes, mindenkit szeretettel várnak!

 

OKK Fehérvár

 

Megosztás