Indul a kórházfejlesztés

2020-01-24 | Helyi közélet
Elhárult az utolsó pénzügyi akadály is, így az eddig rendelkezésre álló fejlesztési összeghez rendelt állami többletforrás bevonásával megkezdődhet a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház nagyszabású fejlesztése: egy új épület kialakítása, két közepes állapotú épület felújítása, új eszközök beszerzése, valamint újabb parkolóhelyek kialakítása.

Sikeres tárgyalások és egyeztetések sora zajlott az elmúlt időszakban a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház fejlesztése kapcsán, így hamarosan elindulhatnak a munkálatok – erősíti meg az a tájékoztató, amelyet pénteken a közgyűlésen tárgyaltak. Mint ismeretes, négy évvel ezelőtt, a Modern Városok Program keretében döntött a kormány 7 milliárd forint biztosításáról az új belgyógyászati tömb kialakításához. A projekt részét képezi több mint 400 új parkolóhely létesítése is. A kiviteli tervek készítésére és a kivitelezési munkák elvégzésére 2018 tavaszán indult meg a közbeszerzési eljárás. A nyertes ajánlat az eredetei becsült értéket jóval meghaladta, emiatt az Emberi Erőforrások Minisztériuma az irreálisan magas költségnövekményre, továbbá a Modern Városok Program forráshiányra tekintettel nem támogatta a beruházás megvalósítását. Ezzel egy időben a költségek mérséklése érdekében elrendelte a szakmai tartalom felülvizsgálatát, optimalizálását.

A fejlesztés mielőbbi megkezdése érekében a szakminisztérium, a Miniszterelnökség, az önkormányzat, a kórház, valamint a fenntartó folyamatos egyezetést folytatott. Ennek eredményeképpen elkészült az a módosított szakmai tartalom, amely minden szakmai szervezettől támogatást kapott, és a mintegy 13,8 milliárd forintos projekt anyagi háttere is biztosított, mert  szerencsére megszületett a döntés a rendelkezésre álló 7 Mrd forinthoz szükséges 6,8 Mrd forint többletforrásról.

A fejlesztési terv megvalósítása jelentős előrelépés a Kórház és a betegek számára a jelenlegi állapothoz képest. Az új, háromszintes, energetikailag is egy korszerű, fenntartható épületben kapnak majd helyet a pulmonológiai, az onkológiai és az infektológiai osztályok, valamint az azokhoz kapcsolódó ambulanciák, gondozók, amelyek a mai kor elvárásainak megfelelően lesznek kialakítva. Az épültben 1-2 ágyas kórtermeket alakítanak ki önálló vizesblokkal, a szükséges akadálymentesített kórteremszámmal. Az új kórházi tömb a függőfolyosónak köszönhetően közvetlen kapcsolatban lesz a sürgősségi fogadóhellyel, diagnosztikával.

A projekt keretében a belgyógyászat, a reumatológia, a bőrgyógyászat és a haematológia két felújított épületben kap majd helyet. A Lujza Szanatórium és az Ideg „A” épület átalakításával, energetikai fejlesztésével lehetőség nyílik az ápolási osztály kapacitásbővítésére, és az új eszközök beszerzésével az ellátás színvonalának növelésére.

A nagyszabású beruházás során öt épülettömbben megújul, illetve ahol még nincs, ott kiépítik a légtechnikai rendszert, a gazdaságosan nem felújítható, üresen álló épületeket lebontják, és megkezdik a nagyszámú parkolóhelyek kialakítását.

A közgyűlésen részt vett Vargha Tamás államtitkár, Székesfehérvár országgyűlési képviselője, aki a kórházfejlesztés kapcsán fontos eredménynek nevezte, hogy hamarosan megkezdődik több mint 200 új parkolóhely kialakítása a Madách és a Kikinda utcában. Ennek kivitelezésére vonatkozó közbeszerzési eljárást a Kórház maga indítja el, így – segítve a lakossági igények kiszolgálását – ezek még az idén megépülnek. Vargha Tamás beszámolt arról is, hogy az új épülettömb építése és a kijelölt épületek felújítása, korszerűsítése mellett EFOP-pályázatokból is több fejlesztés folyamatban van: a nővérszálló felújítása, egynapos sebészet kialakítása, pszichiátriai szakellátás megújítása, valamint egy oktatóközpont kialakítása.

Mint dr. Cser-Palkovics András polgármester megerősítette: Székesfehérvár Önkormányzata örül, hogy a módosított tartalommal és a rendelkezésre álló pénzügyi forrással immár minden akadály elhárult, megkezdődhet a tervezés, majd a kivitelezés. Mindez az elmúlt években megkezdett szakmai program folytatása, amely az ellátás magas színvonalú biztosítása, a térséget kiszolgáló kórház fejlődése miatt is kiemelt fontosságú a város számára.

 

Forrás.OKK Fehérvár

 

Megosztás