Ismét életet mentett a szén-monoxid-érzékelő Székesfehérváron

2020-01-20 | Székesfehérvár
Szivárgott a szén-monoxid egy családi házban január 19-én délben Székesfehérváron.

A Németh László utcai épületben a fürdőszobai szén-monoxid-érzékelő figyelmeztette a lakókat a mérgező gázra. A szén-monoxidot a székesfehérvári hivatásos tűzoltók mérései is kimutatták.

A helyiségben két nyílt égésterű, gázüzemű vízmelegítő üzemelt, és az egyik működése közben áramlott vissza a mérgező gáz. A gázszolgáltató szakembere mindkét készüléket kizárta a hálózatból, és ideiglenesen megtiltotta a használatukat. A fűtési időszakban megemelkedik a szén-monoxiddal kapcsolatos bejelentések száma a katasztrófavédelemnél. 2019. október elsejétől tizennyolc alkalommal riasztották a tűzoltókat szén-monoxid-szivárgás gyanúja miatt Fejér megyében.

A lakások nyolcvan százalékában használtak szén-monoxid-érzékelőt, ezekben az otthonokban senki nem sérült meg. Három gázfűtéses családi házban azonban nem volt szén-monoxid érzékelő, a mérgező gáz visszaáramlott a lakótérbe, emiatt összesen nyolcan kerültek kórházba. A szén-monoxid-mérgezés egyszerűen megelőzhető!

Évente legalább egyszer mindenki ellenőriztesse szakemberrel gázüzemű fűtőberendezését (például kazán, átfolyós vízmelegítő, konvektor, bojler). Vegyék igénybe az ingyenes lakossági kéményseprői szolgáltatást. Gondoskodjanak a lakás megfelelő szellőztetéséről, a levegő-utánpótlásról. Az új, jól szigetelő ajtókba és ablakokba szereltessenek résszellőzőt.

A szén-monoxid legtöbbször akkor alakul ki, ha a nyílt égésterű fűtőeszköz elhasználja a szoba levegőjét az égéshez, és nem biztosított a levegő-utánpótlás. Mivel egy megfelelően működő fűtőeszköz is bármikor meghibásodhat, a megelőzés részeként tanácsos egy jó minőségű szén-monoxid-érzékelőt beszerezni.

Az alábbi linken található érzékelők megfelelő biztonságot nyújtanak: https://katasztrofavedelem.hu/application/uploads/documents/2020-01/68193.pdf

Fentiekről Szabó-Bisztricz Anett tűzoltó főhadnagy megyei katasztrófavédelmi szóvivő tájékoztatott.

Megosztás