Kultúrházak éjjel-nappal: fehérvári programok

2020-02-05 | Székesfehérvár
„Mindennap értéket adunk” – idén is ezzel a szlogennel hirdette meg a Magyar Népművelők Egyesülete a Kultúrházak éjjel-nappal elnevezésű eseménysorozatot, amelynek célja a közművelődési szakma mindennapi munkájának megismertetése a közönséggel. A Fejér Megyei Művelődési Központban február 14-én és 15-én számos érdekes, ingyenesen látogatható program várja a közönséget.

A program szlogenje, a „Mindennap értéket adunk” azt üzeni, hogy a közművelődés a hétköznapokban is értékes kultúrát közvetít és teremt. A kultúrházak, közösségi terek, művelődési házak szerepe egyaránt fontos a hagyományok tovább éltetésében és az új értékek létrehozásában. A tizennegyedik évébe lépett rendezvénysorozat – amelyhez a Fejér Megyei Művelődési Központ a kezdetektől csatlakozott – célja, hogy megmutassa, milyen sokszínű a közösségi művelődést szolgáló intézmények, szervezetek és az ott dolgozó szakemberek tevékenysége.

A rendezvény február 14-én, pénteken délelőtt Babzsákszínházzal kezdődik: a legkisebbek a Meseerdő Bábszínház két bábelőadását láthatják. A Süni és a csodaszaxofon, valamint a Varázsvirág című előadásokra előzetesen lehetett jelentkezni, és a nézőtér összes széke nagyon hamar elkelt. Ugyanilyen gyorsan megtelt a Kreativiti műhelyfoglalkozás is, ahol tikverőzős álarcot és ördöglakatot készíthetnek a kisiskolások. Ugyancsak kisiskolások érkeznek majd a „Fess velünk!” című interaktív rajzórára, amelynek résztvevői a Derkovits Képzőművészeti Kör tagjainak irányításával festhetnek temperaképeket.

A Művészetek Házában évtizedes múltra visszatekintő szakkörök működnek, a tagok színvonalas munkáit minden évben több alkalommal bemutatják a kiállítóteremben. Az idei első, Szakkörkoktél címet viselő kiállítást február 14-én, pénteken 17 órakor nyitja meg Juhász Zsófia, a Fejér Megyei Művelődési Központ megbízott igazgatója. A megnyitón közreműködik a Kisrügy Énekegyüttes. A március 31-ig látogatható tárlaton a Derkovits Képzőművészeti Kör, a Fehérvári Szövőkör, a kosárfonó műhely, a bőrtárgykészítő műhely, a fafaragó műhely és a kerámia műhely legszebb alkotásai láthatóak.

A szombati programok 10 órakor a Fehérvári Anime Team japán teaházával indulnak: a ház vendégei a délelőtt folyamán különleges japán teákat kóstolhatnak. Ugyancsak tízkor kezdődik a Székesfehérvári Balett Színház nyílt napja, amelynek keretében a társulat megmutatja, milyen is egy próba, a művészek beszélgetnek a résztvevőkkel, akik akár együtt is táncolhatnak velük.

Tízkor nyitnak, és ötig várják az érdeklődőket a Művészetek Háza műhelyei: a Bekukkantó program keretében az érdeklődők megismerhetik az intézményben működő szakkörök tevékenységét, és bele is kóstolhatnak az ott folyó munkába. A kerámia műhelyben például farsangi álarcokat és Valentin-napi szíveket lehet készíteni, a Kreativiti műhelyfoglalkozáson a gyertyamártás rejtelmeivel és a zajkeltő eszközök készítésének titkaival ismerkedhetnek az ügyes kezűek, a fafaragó műhelyben propellereket, pörgettyűket és figurákat faraghatnak. A kosárfonó műhelyben szappantartók készülnek, a bőrműves foglalkozáson övet és övtáskát lehet készíteni, a szövőműhelyben pedig mintakendőt szőhetnek a résztvevők. Minden szükséges eszközt a szervezők biztosítanak, a foglalkozásokon készült tárgyakat a készítője természetesen haza is viheti – ha pedig valamelyik foglalkozás elnyeri a vendégek tetszését, a szakkörökben szívesen fogadják a csatlakozókat.

Kettőkor kezdődik a Székesfehérvári Polipvilág közösség horgoló foglalkozása, háromkor pedig Ludvánné Csóri Manyi gyerek varrófoglalkozása indul – az előbbin polipokat horgolnak, utóbbin pedig farsangi álarcot varrnak filcből, ezek természetesen ugyancsak hazavihetők.

Szintén kettőkor startol az Animóka after, az Animono animációsfilm-készítő műhely kreatív foglalkozása, ezen a novemberi Kóstoló rendezvényen már előkészített anyagokból A mi városunk című kisfilm és a Grafikai kör Székesfehérvár kapui című grafikai sorozat munkálatait folytatják majd. Az ide látogatók megismerkedhetnek a régi és új tagokkal, az ő munkáikkal, valamint bekapcsolódhatnak a kisfilmek hátterének és látványelemeinek készítésébe. Az eseményen a Fehérvári Anime Team az animével ismerteti meg a jelenlévőket, bemutatják a jelmezek, sminkek készítését.

Egész nap lehetőség nyílik a felállított fotófal előtt családi, páros vagy egyéni szelfi készítésére, emellett a Kultúrházak éjjel-nappal mindkét napján óriásszínezővel is várják a látogatókat a Művészetek Házában.

A Kultúrházak éjjel-nappal eseménysorozat meghirdetője és lebonyolítója a 40 éves Magyar Népművelők Egyesülete, támogatója a Nemzeti Kulturális Alap. Az esemény központi honlapja: www.kulturhazak.hu, a Művészetek Házában szervezett programokról a www.fejermmk.hu oldalon olvashatnak az érdeklődők. A Művészetek Háza programjai a TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2019-00455 „Kismesterségek kis ünnepe a székesfehérvári katasztert is megismerő közönség számára” projekt keretében valósulnak meg.

 

OKK Fehérvár

 

Megosztás