Mézfesztivál, méhészeti kiállítás Székesfehérváron

2019-02-19 | Bor-Gasztro
A mézé lesz a fõszerep a hétvégén Székesfehérváron. Második alkalommal rendezik meg a Fejér Megyei Mézfesztivált pénteken a Belvárosban látványos felvonulással, mézes termékek vásárával és mézszentelõ misével. Szombaton szakmai rendezvénnyel folytatódik a program, a VOK-ba várják az érdeklõdõket a XXXI. Országos Méhésztalálkozóra és Vásárra. A részletekrõl sajtótájékoztatón számoltak be a szervezõk.

A magyar termelõi méz jótékony hatásaira, fogyasztására és az egészséges életmódra ösztönzik a II. Fejér Megyei Mézfesztivál látogatóit. Február 22-én, pénteken 10 és 19 óra között nagyszabású mézes vásárt rendeznek a Városház téren, ahol lehetõség lesz hagyományos és egészen különleges mézfajták, mézbõl készült élelmiszerek, mézborok, édességek és kozmetikumok kipróbálására, vásárlására. 22 pavilonban mutatkoznak be az árusok, akik között lesznek erdélyiek is.
Kiss Balázs, a Méhészek Fejér Megyei Egyesületének elnökségi tagja elmondta: a nap leglátványosabb részeként 17.00 órakor felvonulás indul a Hotel Magyar Királytól a Városház térre a mézkirálynõ felvezetésével. Az eseményen 16 magyarországi, erdélyi és szerbiai mézlovagrend vesz rész több mint 100 fõvel. A felvonulókat 17.15 órakor köszöntik a város fõterén, majd 18.00 órától mézszentelõ szentmise zárja a napot a Szent Imre-templomban.

31 évvel ezelõtt helyi rendezvénynek indult, mára azonban Közép-Európa egyik legnagyobb méhészeti kiállításává nõtte ki magát az Országos Méhésztalálkozó és Vásár, melyet február 23-án, szombaton rendeznek meg a Videoton Oktatási Központban. Nagy Gyula, a Méhészek Fejér Megyei Egyesületének elnöke elmondta: nem csak Magyarországról, de a környezõ országokból is jönnek résztvevõk az elsõsorban a szakmának szóló programra. Az eseményen több mint száz magyar és külföldi eszközkiállító, méhészbolt, kaptárgyártó és méhész kínálja termékeit.
Az esemény 8.00 órától látogatható, 9.00 órakor lesznek a köszöntõk, melyet szakmai elõadások követnek. Szó lesz többek között a méhészeket érintõ aktualitásokról, az éghajlatváltozás hatásairól a Kárpát-medencében, az okos méhészkedésrõl és a méhpusztulásról.

Mindkét napon külön pavilonban mutatkozik be a Székesfehérvár közelében mûködõ különleges Apiterápiás Ház. Antal István tulajdonos és házigazda arról számolt be, hogy két évvel ezelõtt alapította meg a méhes házat, ahol a méhkaptár jótékony levegõjével, teljesen természetes módon, gyógyszer- és fájdalommentesen gyógyítanak. A módszer Nyugat- és Kelet-Európában már elterjedt, hazánkban manapság kezd ismertté válni és elterjedni. A kaptárlevegõ és a méhek által kiváltott különleges hangzás jótékony hatással van többek között a keringésre, a légzõszervi és idegrendszeri elváltozásokra. A pénteki és szombati rendezvényen minderrõl bõvebb ismeretterjesztés is elhangzik.

A Méhészek Fejér Megyei Egyesülete és a Szent István Mézlovagrend szeretettel vár minden érdeklõdõt és szakmai képviselõt a programokra.

OKK Fehérvár

Megosztás